„Inițiativa guvernului de a înlocui impozitul pe profit cu unul pe cifra de afaceri a fost întâmpinată cu opoziție maximă. Deh, oamenii își imaginează ce-i așteaptă. Însă ar trebui spus răspicat că nu există un argument teoretic împotriva impozitului pe cifra de afaceri sau un motiv principial pentru care acesta să fie mai prost decât alt impozit. Știu, multă lume consideră absurd să plătești un impozit indiferent de cum îți merge business-ul”, scrie Glăvan.
Acest crede că „impozitul pe profit poate fi socotit la fel de aberant: el îi penalizează pe cei mai eficienți; este ca și cum i-am trimite pe olimpicii la matematică să culeagă porumbul, fiindcă la școală oricum au demonstrat că sunt buni”.
În acest sens, economistul prezintă un exemplu de caz.
„Imaginați-vă doi antreprenori, cu aceeași cifră de afaceri, doar că primul are profit și al doilea nu. Este clar că primul antreprenor folosește eficient resursele societății și contribuie la mai buna satisfacere a nevoilor consumatorilor, în vreme ce a al doilea antreprenor comite o risipă ținând blocate resurse într-un proiect ineficient. De ce să-l impozităm pe primul?” – se întreabă Glăvan.
„De asemenea, nu există o lege a naturii care să spună că anumite industrii trebuie musai să funcționeze cu o marjă de 5%, în vreme ce altele operează și cu 50%. Rata profitului arată înțelepciunea cu care este investit capitalul, punct. Cu cât este mai mică rata profitului cu atât înțelepciunea este mai mică. Nevoile consumatorilor creează un spectru larg de investiții. Desigur, nevoile consumatorilor sunt infinite, însă resursele noastre sunt limitate, așadar din tot acest spectru antreprenorii trebuie să aleagă cele mai importante investiții – acelea care duc la satisfacerea celor mai urgente nevoi ale publicului. Nu orice investiție este bună; unele investiții risipesc resurse. Rolul antreprenorilor este tocmai de a selecta acele proiecte prioritare – din punctul de vedere al societății, așa cum apare el expus pe piață. Iar antreprenorii sunt selectați la rândul lor de mecanismul concurențial. Ești în stare să faci profit? Nu e suficient! Ești în stare să faci cel mai mare profit? OK, atunci ți se va încredința capitalul națiunii pentru a-l investi corespunzător”, spune specialistul.
El mai lansează o temă de analiză.
„Pe scurt, firmele care operează cu o marjă mică de profit sunt în general business-uri la maturitate sau chiar la apus. Vi se pare moral ca ele să fie impozitate mai puțin?” – scrie Bogdan Glăvan.