“E mai puțin important ce ministere câștigă și ce ministere pierd. Ceea ce se poate spune este că au fost luați bani din cheltuieli cu destinații de investiții, cheltuieli care nu au fost efectuate, și asta ridică o puternică suspiciune dacă nu cumva aceste cheltuieli de investiții nu au fost efectuate tocmai pentru a crea buffer-ul necesar unei rectificări ulterioare, pentru că avem același episod care se întâmplă an de an”, crede Bogdan Glăvan.
Odată cu această observație, profesorul de economie mai lansează o ipoteză care dă de gândit: excesele din ultimul timp ale decidenților au dus chiar la o schimbare a rolului statului.
“Cheltuielile care au crescut – au avut nevoie de finanțare și vor avea în continuare nevoie de finanțare suplimentară – sunt cheltuielile de personal. Practic, este o deplasare, este o schimbare a politici fiscal-bugetare la care am asistat în ultimii ani, de la o politică în care statul era un actor activ, un agent activ în ceea ce privește investițiile, alocarea resurselor, pe achiziții de bunuri și lucruri de genul acesta, către un stat i-aș spune redistribuționist, pur și simplu. Care colectează taxe și marele lucru pe care îl face cu aceste taxe este pur și simplu să dea salarii. V-aș da o singură cifră: cheltuielile cu salariile administrației publice reprezintă aproape jumătate din veniturile fiscale ale statului român și suntem pe primul loc în Europa. E o schimbare de filosofie fiscal-bugetară care s-a produs în ultimii ani”, a explicat Glăvan.
Înregistrarea emisiunii Capital TV poate fi urmărită pe postul România TV luni, de la ora 24.30.