Pușcașii marini visează la gloanțe cu electroșocuri. Proiect controversat, dar la care se lucrează.
Ideea nu este nouă, dar e una pe care pușcașii marini a reanalizează: glonțul care te pune la pământ prin electrocutare, ca un Taser. Asta își dorește Corpul de Marină al SUA ca muniție neletală care poate fi trasă dintr-o armă de mână obișnuită, potrivit NationalInterest.
Armata SUA încearcă să dezvolte un glonț asemănător Taser-ului încă de-acum 12 ani, dar încă nu a reușit. De data aceasta, pușcașii marini speră să le iasă.
Armata SUA folosește deja X-26 Taser, dispozitive de tip pistol care trag cu două săgeți cu electrod, incapacitând ținta. Acest dispozitiv conceput pentru forțele de poliție civile face ca lovitura cu electroșocuri să nu atingă o distanță mai mare de 7 metri, iar ținta este „blocată” aproximativ cinci secunde. Suficient pentru ca un polițist să poată bloca un delincvent, dar nu și pentru soldați, pe câmpul de luptă.
Pușcașii marini doresc un glonț fără fir, denumit de „incapacitate electro-musculară umană” (HEMI) cu o rază de acțiune de cel puțin 100 de metri și care poate incapacita o țintă timp de minimum treizeci de secunde. Și mai ideal ar fi mai mult de trei minute. Glonțul trebuie să poată pătrunde în materiale – pânză și piele – și să se atașeze de corpul uman.
Glonțul HEMI va putea fi tras și din arme mici conveționale
Glonțul ar produce o electrocutare de aproximativ 50 de coulombi, comparativ cu aproximativ 100 de coulombi pentru dispozitivele comercializate pe piață împotriva infractorilor.
Pentru că glonțul HEMI nu ar fi atașat la fire electrice și la o sursă de alimentare exterioară, ar avea nevoie de o baterie mică, dar puternică.
Interesant este faptul că glonțul HEMI trebuie să fie tras din arme mici, convenționale. Marina indică drept „calibre acceptabile” pistoalele de 9 mm, puști de calibru 12 mm și lansatoare de grenade de 40 de mm.
Această armă neletală ar fi utilă nu doar pentru pușcașii marini, ci și pentru forțele de ordine civile, Departamentul de Securitate Internă, Departamentul de Stat, Departamentul de Justiție, Serviciul Secret și Protecția Frontierelor.