Gloanțele vor fi înlocuite de unde electromagnetice. BlueSpace Technology: Tehnologia evoluează permanent și apar constant sisteme noi
Constantin Pintilie, CEO BlueSpace Technology, a vorbit despre noile războaie, subliniind că în cadrul acestora gloanțele vor fi înlocuite de unde electromagnetice. Într-un interviu pentru Umbrela Strategică, acesta a precizat că ”abordările și tacticile neconveționale au modificat tipologia războiului, aducând în prim-plan dronele, implicit contramăsurile de protecție, dintre care, cele mai apreciate sunt sistemele de bruiaj al comunicațiilor”.
”Dronele sunt folosite din ce în ce mai des în acțiunile de atac – distrugere, inclusiv cele comerciale. În acest context de război electronic, există o serie de contramăsuri de protecție și anume sistemele de bruiaj al comunicațiilor dintre om și dronă. Concret, asta înseamnă bruiajul semnalului GPS și al tuturor senzorilor care sunt dispuși pe drona respectivă. Drona nu își mai poate îndeplini astfel misiunea. Există inclusiv sisteme de captare, de păcălire a dronei, prin transmiterea unui cod fals pe care drona îl recunoaște și raportează, de exemplu, altitudinea falsă”, a detaliat Constantin Pintilie.
Acesta a mai spus că alte elemente ale războiului electronic sunt sistemele de detecție radio pentru alertele timpurii și sistemele radar de identificare a dronelor, subliniind că acestea funcționează diferit de radarele comerciale.
”Nu există un rețetar precis, un sistem apărător, ci o multitudine de echipamente care te pot proteja în caz de atac cu drone. Tehnologia evoluează permanent și apar constant sisteme noi, echipamente, frecvențe care nu pot fi bruiate, nu pot fi detectate. Și de cealaltă parte a baricadei însă, a celor care se apără, lucrurile evoluează și se identifică cele mai bune soluții”, mai spune Constantin Pintilie.
Sistem portabil de bruiaj
Constantin Pintilie a mai spus că, în acest moment, compania pe care o conduce dezvoltă un sistem portabil de bruiaj drone, care să răspundă cerințelor din zona guvernamentală.
”Dată fiind cerința guvernamentală, am dezvoltat un sistem portabil de bruaj drone. Este un sistem eficient pentru zona tactică apropiată, cu anumite limitări. Acest tip de echipament trebuie asociat cu alte sisteme: radar, sisteme de detecție care identifică direcția și distanța dronei și camerele care certifică prezența sa”, a menționat omul de afaceri.
Nu în ultimul rând, CEO BlueSpace Technology a mai spus pentru sursa anterior citată că își propune să dezvolte sisteme mobile anti-dronă.
”Vrem să dezvoltăm și alte produse similare, respectiv sistemele mobile, care presupun montarea lor pe o mașină și orientarea pe un sistem automatizat. Drone, sau anti-drone sună mai avangardist, dar cu pași mărunți vrem să dezvoltăm astfel de sisteme, acasă, în România. Există o nevoie confirmată în această direcție, pe care noi ne-am propus să o urmăm. Indiferent de cât de greu pare, dacă a fost făcut, înseamnă că putem face și noi”, a spus Pintilie.
Fondatorul BlueSpace Technology a mai spus că ”am început o colaborare cu o companie din Coreea de Sud, care ne livrează anumite componente electronice. Antenele sunt gândite și făcute de noi, la fel sistemul de generare semnal, sistemul de management, dar partea de putere –amplificare semnal este în colaborare cu o companie sud-coreeană”.
”Ne gândim și la export, piața românească devine saturată la un moment dat, nu poți trăi doar gândindu-te să vinzi în jurul casei. Pentru asta trebuie să ajungem la o maturitate, să creștem gradul de încredere la nivel local. Toți te întreabă cât ai vândut în țara ta iar în țara ta, te întreabă dacă ai experiență similară și ai vândut în altă parte”, a completat Pintilie.
Lider pe piața de bruiaj electronic
De asemenea, acesta a mai spus că dorește ca firma sa să devină lider pe piața de producție de bruiaj-război electronic.
”Vrem să devenim lider pe producția de bruiaj-război electronic, o piață extrem de competitivă. Este clar că în loc de gloanțe vor fi unde electromagnetice. Cam aceasta este tendința. Cum te aperi cu o grenadă fluturănd de o dronă care vine spre tine? În niciun caz, încercând să tragi în ea”, a declarat Constantin Pintilie, CEO al BlueSpace Technology.