Întreprinzătorii consideră globalizarea ca fiind o şansă în afaceri, dar şi un mare risc. Deficitul de forţă de muncă afectează acum toate companiile din lume. Oamenii de afaceri îşi transferă activităţile şi serviciile acolo unde găsesc mână de lucru ieftină. „Tendinţele pieţei muncii în 2008” este primul studiu, efectuat de International Organisation of Employers (IOE), care prezintă percepţia angajatorilor cu privire la problemele pieţei muncii
Întreprinzătorii consideră globalizarea ca fiind o şansă în afaceri, dar şi un mare risc. Deficitul de forţă de muncă afectează acum toate companiile din lume. Oamenii de afaceri îşi transferă activităţile şi serviciile acolo unde găsesc mână de lucru ieftină.
„Tendinţele pieţei muncii în 2008” este primul studiu, efectuat de International Organisation
of Employers (IOE), care prezintă percepţia angajatorilor cu privire la problemele pieţei muncii în contextul globalizării economiei. Concluziile amplei analize efectuate în acest an pot fi repere importante pentru elaborarea unor strategii guvernamentale, ţinând cont de faptul că au fost c hestionate organizaţii din 50 de ţări de pe toate continentele: Africa, America de Nord şi America de Sud, Asia şi Europa.
• Rigiditatea foarte mare a pieţei muncii din multe ţări împiedică venirea unor noi jucători, dar şi reîntoarcerea celor care au plecat de pe aceste pieţe.
• Lipsa de corelare a cererii cu oferta de lucru afectează competitivitatea companiilor, în contextul dezvoltării globale.
• Femeile au început să devină o forţă tot mai activă în toate regiunile lumii, ceea ce creează presiuni deosebite asupra sistemelor contractuale tradiţionale de muncă.
• Forţa de muncă a început să îmbătrânească în multe ţări, ceea ce îi face pe angajatori să ceară guvernanţilor intervenţii mult mai serioase în cadrul programelor politice.
• Un număr tot mai mare de emigranţi intră pe piaţa muncii, tendinţă care generează diversitate culturală şi necesitatea îmbunătăţirii continue a competenţelor de lucru.
• Noua generaţie care intră acum pe piaţa muncii este diferită de generaţiile anterioare prin pretenţiile legate de alegerea locului, a timpului şi a zonei în care doreşte să muncească.
Sindicatele, în plan secund
Desigur, rezultatele generale trebuie contextualizate. Scade reprezentativitatea sindicatelor în sectorul privat, dar creşte în cel public. Diferenţele regionale sunt şi ele importante, deoarece reflectă politicile guvernamentale. În Africa, contractele colective de muncă la nivel naţional sunt puţine, fiind concentrate mai mult în sectorul public. În Europa, aceste contracte au cea mai mare răspândire, atât în sectorul privat, cât şi în cel public, ceea ce creează presiuni puternice asupra dezvoltării afacerilor. Pornind de la schimbările intervenite în domeniul relaţiilor de muncă, 40% din companiile care au răspuns la sondaj estimează că densitatea sindicatelor se va diminua în următorii cinci–zece ani. Negocierea salariilor va fi zona principală în care acestea vor continua să-şi exercite influenţa. Angajatorii sunt de părere că dialogul social şi tripartitismul rămân, în continuare, instrumente foarte importante în reglarea raporturilor de muncă.
Creşterea salariilor nu este corelată direct cu productivitatea
Concluziile trebuie însă nuanţate. În timp ce rata medie a inflaţiei în regiunile studiate (Africa, America, Asia, Europa) a fost de 4,98%, media salariilor a crescut cu 7,32%. În mod surprinzător, la nivel global, evoluţia nivelurilor salariale nu a fost o consecinţă a creşterii productivităţii, deoarece ponderea celor care consideră că nu există nicio relaţie între aceşti termeni este mult mai mare. Corelările diferitelor răspunsuri duc la identificarea altui element care ar fi putut contribui la creşterea salariilor: abilităţile de lucru. Cei mai mulţi respondenţi au clasat competenţele profesionale pe primul loc în ierarhia factorilor luaţi în considerare pentru formularea politicilor salariale. Următorul criteriu l-a constituit performanţa la locul de muncă şi, pe următorul loc, media salariului la nivelul pieţei. De reţinut este şi faptul că, deşi la nivel global vechimea în muncă a fost cotată ca un factor puţin important, europenii au făcut notă discordantă: 55% din companiile europene au declarat că iau în considerare senioritatea în stabilirea politicilor salariale.
Piaţa cere sistemele part-time, flexi-time şi tele-working
Cu toate acestea, majoritatea angajatorilor (86%) anticipează că se vor confrunta cu deficit de personal. Afirmaţie greu de acceptat, în condiţiile în care cam tot atâţia estimează că angajaţii lucrează şi legal, şi la negru. Lipsa calificării adecvate este unul dintre factorii care întreţin această situaţie pe piaţa muncii. Întreprinzătorii nu sunt însă prea interesaţi de investiţia în instruire. Abordarea strategică a pregătirii angajaţilor este excepţia de la regulă. Americanii par ceva mai preocupaţi de investiţia în instruire în vederea creşterii productivităţii şi a calităţii serviciilor. Asiaticii însă îi întrec. Surprinzător, interesul pentru dobândirea abilităţilor manageriale este minim la nivel global, iar europenii fac investiţiile cele mai mici (7%).
Aflaţi în căutarea celor mai bune soluţii pentru afaceri, întreprinzătorii migrează spre zone unde costurile mâinii de lucru sunt scăzute. Este criteriul cel mai important avut în vedere în procesul de relocare a activităţii. Cu adevărat demn de remarcat este faptul că 85% dintre companii au declarat că şi-au mutat o parte din sistemele de producţie şi de servicii în alte ţări. Globalizarea, spun cei mai mulţi, este o oportunitate pentru afaceri.
Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008