Investitiile straine directe in zona OECD au inregistrat un declin considerabil in ultimii doi ani, dupa boomul caracteristic deceniului trecut. Incetinirea continua a cresterii economice care a marcat economia mondiala s-a suprapus cu scaderea burselor de valori din intreaga lume si-a determinat reducerea drastica a fluxurilor de capital, mai ales in ultimii doi ani. In afara de acestea, s-au adaugat si alti factori care au contribuit la scaderea investitiilor straine. De exemplu, temerile priv
Investitiile straine directe in zona OECD au inregistrat un declin considerabil in ultimii doi ani, dupa boomul caracteristic deceniului trecut. Incetinirea continua a cresterii economice care a marcat economia mondiala s-a suprapus cu scaderea burselor de valori din intreaga lume si-a determinat reducerea drastica a fluxurilor de capital, mai ales in ultimii doi ani. In afara de acestea, s-au adaugat si alti factori care au contribuit la scaderea investitiilor straine. De exemplu, temerile privind pericolul aparitiei fenomenului deflationist in unele dintre cele mai importante economii ale tarilor membre OECD au alimentat incertitudinea privind evolutiile la nivel macroeconomic si viitorul politicilor monetare.
Un recent raport OECD, redactat in luna iunie a acestui an, considera ca declinul inregistrat anul trecut va continua si pe parcursul acestui an. In cel mai bun caz, o revigorare investitiilor straine directe se va simti de-abia in semestrul doi al acestui an. Tensiunile manifestate la nivel geopolitic au redus increderea investitorilor, care s-au dovedit a fi mult mai prudenti. Criza care s-a manifestat cu precadere in anumite sectoare, precum transporturile aeriene si industria turismului, a fost provocata in mod direct de instabilitatea situatiei internationale.
Fluxurile de capital inspre tarile OECD au scazut cu 20% in cursul anului trecut, de la 614 miliarde USD in 2001, la 490 miliarde USD in 2002. Statele Unite si Marea Britanie au contribuit in cea mai mare parte la reducerea drastica a sumelor investite in tarile OECD in ultimii doi ani. Investitiile atrase de aceste doua tari s-au redus cu 138 miliarde USD, anul trecut SUA atragand doar 30 miliarde USD, in scadere cu 77% comparativ cu 2001. Astfel, SUA s-a plasat pe locul patru mondial, din punctul de vedere a valorii investitiilor atrase, dupa ce ani la rand s-a plasat pe primul loc. Investitiile realizate pe parcursul anului de catre companiile americane in strainatate s-au pastrat practic constant, ceea ce a facut ca SUA sa fie un furnizor net de investitii. De regula, investitiile straine din economia americana le depaseau cu mult pe cele efectuate de companiile americane in afara granitelor.
Cele mai mari scaderi ale investitiilor straine s-au inregistrat anul trecut in Noua Zeelanda (-93%), Austria (-73%) Ungaria, Norvegia si Turcia, consemnand, fiecare dintre ele, reduceri de peste 60%. tarile in care s-au inregistrat cresteri importante anul trecut au fost Cehia, care a atras opt miliarde USD, si Slovacia, cu patru miliarde de dolari. In tarile central si est-europene, fluxurile de capital sunt influentate de programele de privatizari, tranzactiile din acest domeniu atragand cei mai multi investitori. In 2002, investitiile straine in China au atins nivelul record de 53 miliarde USD, cel mai mare volum pentru categoria de tari care nu sunt membre OECD. De altfel, investitiile realizate in statele care nu sunt membre ale OECD au crescut in unele cazuri, iar in medie au scazut mult mai putin decat cele inregistrate in statele dezvoltate economic.
Investitiile straine directe
se reduc cu 25-30%
Ultimele date referitoare la fuziunile si achizitiile realizate in primul semestru din acest an indica cea mai mare reducere din acest domeniu inregistrata din 1995. Acest indicator este considerat de analisti o dovada ca fluxurile de capital vor scadea pe parcursul acestui an, comparativ cu anul trecut. Se estimeaza ca investitiile straine din tarile membre OECD se vor reduce cu inca 25-30%, iar cele realizate in alte tari care nu sunt membre ale organizatiei vor scadea cu aproximativ 20%. Astfel, nivelul total al tranzactiilor generate de acest gen de investitii va fi la sfarsitul acestui an, echivalent cu numai o treime din valoarea totala inregistrata in anii de varf 1999 si 2000. Sectoarele in care s-au finalizat cele mai multe fuziuni si achizitii au fost cel al telecomunicatiilor si cel energetic. France Telecom a preluat compania operatorului german Mobilcom contra a 7,1 miliarde USD, iar operatorul finladez Sonetra a fost cumparat de Telia – Suedia, cu 5,8 miliarde dolari, pentru a enumera numai cele mai mari tranzactii. In domeniul energetic, preluarea de catre Royal-Dutch/Shell, pentru cinci miliarde USD, a producatorului independent de petrol Entreprise Oil s-a situat pe primul loc in acest domeniu.
La nivelul tarilor din Europa Centrala si de Est, cele mai atractive pentru investitori se dovedesc a fi statele care vor adera primele la UE. Cehia, Ungaria si Polonia se apropie din ce in ce mai mult de tendintele ce se manifesta in Europa de Vest. Cu toate ca ritmul anual de crestere a activitatii de fuziuni si achizitii, componenta-cheie a fluxurilor de investitii straine directe, nu s-a mai ridicat la valori de 30 – 60%, inregistrate in anii de varf; scaderile au fost mult mai reduse in aceste cazuri. Aceasta activitate se va situa la un nivel comparativ cu cel din Europa Occidentala, cu anumite cresteri in unele tari, in functie de desfasurarea procesului de tranzitie. Ritmul privatizarii continua sa influenteze cresterea numarului de tranzactii in sectorul privat din majoritatea tarilor. Din studiile realizate in ultimii ani se constata ca investitorii nu mai includ toate tarile aflate in tranzitie in aceeasi categorie, ci isi orienteaza investitiile cu precadere spre anumite state. Rusia a consemnat o crestere semnificativa a investitiilor straine, precum si a activitatii de fuziuni si achizitii. Explicatia consta in interesul marilor companii din domeniul energetic in explorarea si exploatarea resurselor de petrol si gaze naturale. Romania si Bulgaria continua sa se afle in coada listei investitorilor, din cauza ritmului lent al privatizarii si al cresterii economice, in comparatie cu cele din Cehia, Ungaria si Polonia. Intrarea in structura NATO nu a provocat inca sporirea vizibila a investitiilor straine in Romania, valoarea acestora scazand continuu in ultimii doi, tendinta care se mentine si pentru acest an.