Pentru a supraviețui, globalizarea are nevoie de acorduri comerciale internaționale. Dar, cu o creștere economică la nivel mondial blocată în poziție neutră, alegătorii sunt din ce în ce în ce mai sceptici.
Acest fapt subminează energia politică a cooperării intercontinentale, cum este de exemplu Parteneriatul Transatlantic pentru investiții și Parteneriatul Trans-Pacific.
Și se pare că moartea lentă a globalizării ar putea începe să accelereze.
Candidatul republican Donald Trump a declarat că va încerca să scoată SUA din Organizația Mondială a Comerțului, în timp ce negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în urma votului Brexit poate plasa serviciile financiare din Londra pe o hartă a riscului.
Chiar și fără aceste accese subite de populism, comerțul internațional este în declin.
Iată ce spun analiștii HSBC, conduşi de economistul american Kevin Logan:
"Chiar înainte ca un nou președinte să vină la putere în SUA, evoluțiile recente ale G20 nu sunt încurajatoare: în ultimele nouă luni au fost introduse noi măsuri comerciale restrictive, la cea mai mare rată din 2009."
HSBC are o viziune sumbră pentru perspectivele economiei globale în cazul în care această strangulare a comerțului internațional este ireversibil:
"Ca un ghid de oportunitatea ratată, potrivit reprezentanților afacerilor internaționale ale B20 Trade Taskforce, ireversibilitatea tuturor măsurilor comerciale restrictive puse în aplicare începând cu anul 2008 ar putea stimula PIB-ul mondial cu 423 miliarde de dolari pe an și ar sprijini crearea a 9 milioane de locuri de muncă. În urma actualelor propuneri politice din campania pentru prezidenţialele americane este foarte greu să fii optimist că acest lucru se va materializa".