Globalizarea este pe moarte!

Tendința de globalizare intră în regres. Ideea că firmele ar trebui să fie în măsură să facă afaceri pe mai multe continente fără restricții impuse de guvernele naționale a intrat în disgraţia politicului, scrie portalul de ştiri Business Insider.

Pentru a supraviețui, globalizarea are nevoie de acorduri comerciale internaționale. Dar, cu o creștere economică la nivel mondial blocată în poziție neutră, alegătorii sunt din ce în ce în ce mai sceptici.

Acest fapt subminează energia politică a cooperării intercontinentale, cum este de exemplu Parteneriatul Transatlantic  pentru investiții și Parteneriatul Trans-Pacific.

Și se pare că moartea lentă a globalizării ar putea începe să accelereze.

Candidatul republican Donald Trump a declarat că va încerca să scoată SUA din Organizația Mondială a Comerțului, în timp ce negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană în urma votului Brexit poate plasa serviciile financiare din Londra pe o hartă a riscului.

Chiar și fără aceste accese subite de populism, comerțul internațional este în declin.

Iată ce spun analiștii HSBC, conduşi de economistul american Kevin Logan:

"Chiar înainte ca un nou președinte să vină la putere în SUA, evoluțiile recente ale G20 nu sunt încurajatoare: în ultimele nouă luni au fost introduse noi măsuri comerciale restrictive, la cea mai mare rată din 2009."

HSBC are o viziune sumbră pentru perspectivele economiei globale în cazul în care această strangulare a comerțului internațional este ireversibil:

"Ca un ghid de oportunitatea ratată, potrivit reprezentanților afacerilor internaționale ale B20 Trade Taskforce, ireversibilitatea tuturor măsurilor comerciale restrictive puse în aplicare începând cu anul 2008 ar putea stimula PIB-ul mondial cu 423 miliarde de dolari pe an și ar sprijini crearea a 9 milioane de locuri de muncă. În urma actualelor propuneri politice din campania pentru prezidenţialele americane este foarte greu să fii optimist că acest lucru se va materializa".