Pregătiți-vă pentru ce e mai rău! Cu Rusia a fost doar începutul. Se anunță vremuri cumplite în Europa
Dacă relațiile cu China vor ajunge într-un punct de criză, ceea ce se întâmplă acum, din punct de vedere economic, ar putea să ni se pară o joacă de copii, scrie Politico.com
Publicația subliniază că evenimentele recente din strâmtoarea Taiwan ar trebui luate ca un avertisment, iar Occidentul ar trebui să se pregătească pentru un viitor al incertitudinii, în care lucrurile pot scăpa rapid de sub control.
Globalizarea nu a murit, dar intră într-o nouă eră marcată de riscuri geopolitice. Înainte ca aceste riscuri să anuleze beneficiile profitabile din ultimii 30 de ani, securitatea economică a Europei trebuie îmbunătățită. Europa trebuie să-și intensifice acțiunile, înainte de declanșarea unei noi crize, notează publicația.
Răspunsul la criza financiară globală din 2008 ar putea servi ca model
Răspunsul la criza financiară globală din 2007-2008 ar putea servi ca model. După un șoc care a subminat încrederea în practicile instituțiilor bancare, autoritățile de reglementare financiare au impus teste de stres, pentru a fi mai bine pregătite la următoarea criză. O soluție similară ar trebui aplicată în abordarea legăturilor economice cu China.
Dacă acum consecințele războiului din Ucraina afectează în principal aprovizionarea cu energie, aproape fiecare aspect al vieții economice ar fi afectat în cazul unei crize cu China. Economia Uniunii Europene are legături bine sudate cu China – exporturile către China s-au ridicat la 224 de miliarde de euro în 2021, iar investițiile europene în această țară au fost de aproximativ 400 de miliarde de euro. În cazul unei crize majore, ambele tabere ar fi prinse în focul politic încrucișat.
Lanțurile valorice integrate s-ar putea dezintegra, iar lanțurile de aprovizionare s-ar putea rupe. Creșterea PIB-ului s-ar prăbuși și, în condițiile în care companiile vor pierde China ca bază de producție și ca piață, inflația și șomajul vor crește. Pe termen lung, standardele de trai ar scădea dramatic, iar economia Europei se va confrunta cu un deficit de aprovizionare.
Lanțurile valorice globale ale Europei, de la produse intermediare – cum ar fi metalele sau ingredientele farmaceutice active – până la ansambluri mai complexe, ar rămâne-n aer fără China.
O nouă formă de dependență ar submina tranziția energetică
În plus, o nouă formă de dependență ar submina tranziția energetică a continentului, deoarece China domină producția globală de panouri solare, baterii, precum și procesarea metalelor critice necesare pentru producerea de energie mai curată, inclusiv cobalt, litiu sau pământuri rare.
O perturbare majoră a mărfurilor pe care UE le-a importat din China în 2021 nu ar afecta doar companiile care au legături directe cu Beijingul, ci ar avea consecințe în toată economia. China este un centru important de aprovizionare pentru marii comercianți cu amănuntul: 95% dintre laptopurile importate și 70% dintre telefoanele mobile vin din China; aproape 98% din cărucioarele pentru copii și 75% din paharele de hârtie pe care UE le importă sunt produse în China.
În fața acestor riscuri uriașe, un test de stres poate fi un instrument vital pentru a identifica vulnerabilitățile economice ale blocului comunitar și a stabili priorități pentru îmbunătățirea rezilienței. Cu ajutorul acestui test, se va vedea dacă anumite corporații vor putea face față șocului economic generat de ruperea legăturilor cu China.
În condițiile în care președintele Xi Jinping își consolidează puterea, China a devenit pe plan intern mult mai puțin pragmatică și mult mai ideologică. Prin urmare, ar trebui să se anticipeze multiplicarea conflictelor cu Europa. De asemenea, dacă se ia în calcul faptul că tensiunile dintre Statele Unite și China pe marginea Taiwanului par să escaladeze de la o zi la alta, Europa nu își poate permite să se împotmolească într-o criză majoră, cu un partener comercial extrem de important, mai ales după experiența cu Rusia.