Globalizarea pieţelor

5 martie 2007. 5 martie 2007, zi neagră la BVB. Probabil cea mai nefastă şedinţă a bursei. Nu atât prin prisma amplitudinii scăderilor (au mai existat asemenea momente de panică, în care scăderile abrupte au condus chiar la suspendarea tranzacţiilor), cât prin faptul că toate acţiunile cotate au înregistrat scăderi. BET pierde peste 5%, BET-FI, aproape 7%, volumul tranzacţiilor, 30 de milioane euro. Evoluţia pieţei a fost în linie cu cea internaţională, însă amplitudinea

5 martie 2007. 5 martie 2007, zi neagră la BVB. Probabil cea mai nefastă şedinţă a bursei. Nu atât prin prisma amplitudinii scăderilor (au mai existat asemenea momente de panică, în care scăderile abrupte au condus chiar la suspendarea tranzacţiilor), cât prin faptul că toate acţiunile cotate au înregistrat scăderi. BET pierde peste 5%, BET-FI, aproape 7%, volumul tranzacţiilor, 30 de milioane euro. Evoluţia pieţei a fost în linie cu cea internaţională, însă amplitudinea scăderilor a fost superioară. Pe de o parte, bursa a resimţit mai puţin scăderile de pe pieţele internaţionale săptămâna trecută.  Pe de altă parte, din cauză că piaţa din România este încadrată în categoria celor emergente, se află oarecum la capătul biciului. Indicele pieţei americane, DJIA, a continuat să coboare, închizând cu doar 50 puncte peste nivelul de 12.000 puncte.

6 martie. Piaţa a făcut un rebound după căderea de ieri. BET a recuperat 2,7%, iar BET-FI, 2,2%. Aceeaşi evoluţie şi în SUA, unde DJIA a urcat cu 1,30 (157 puncte), în China, unde indicele Shanghai Composite recuperează 54 puncte (1,93%), şi în Japonia: NIKKEI, +1,21%.

7 martie. Încă o zi de recuperări. La BVB: BET, +2,2%, BET-FI, +1,6%. În China, SSEC, +2,04%.

8 martie. Lichiditatea la BVB a scăzut la 11 milioane euro, indicii înregistrând a treia şedinţă consecutivă pe verde: BET, 0,78%, BET-FI, 0,59%, iar China a închis de asemenea pe plus, 1,1%. Piaţa bursieră din China este cea care a produs valul de scăderi la nivel global. Cât de grav e semnalul? Câteva cifre: scăderea a fost de circa 10% într-o zi, după ce indicele SSEC se apreciase de la 1.250 până la un maxim de 3.050 în ultimele 12 luni. Deci o scădere de 10%, după o apreciere de 144%. China traversează o perioadă de creştere economică foarte bună, investitorii încercând să beneficieze de această conjunctură favorabilă. Au câştigat mult. Va veni şi momentul marcării profiturilor, iar capitalurile vor căuta alte oportunităţi. Nu e un secret: capitalul e laş, fuge unde îi este mai bine.

9 martie. Final de săptămână, pe verde.