Globalizarea vine cu o serie de provocări. ASF: Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare

Globalizarea vine cu o serie de provocări, spune președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, subliniind că acest lucru se întâmplă din cauza crizelor recente, dar și a războiului din Ucraina.

Președintele ASF mai spune că provocările aduse de globalizare sunt creșterea negativă, inflația și insecuritatea alimentară.

Crizele recente care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concept din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că globalizarea fluxurilor de capital şi digitalizarea serviciilor şi produselor financiare au deschis noi orizonturi de aşteptare în materie de prosperitate sustenabilă. Din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunităţi, dar şi noi riscuri”, a explicat Nicu Marcu în cadrul Formului Educaţiei Financiare.

Deciziile zilnice au implicații financiare

Nicu Marcu a mai precizat în cadrul acestui forum că deciziile pe care le luăm zilnic au din ce în ce mai multe implicații financiare, subliniind că de unele nici nu suntem conștienți.

“Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creşterea complexităţii produselor financiare, volatilitatea pieţelor financiare, tehnologia blockchain sau digitalizara simetrică a serviciilor financiare sunt consecinţe a unei evoluţii macroeconomice mondiale. Această evoluţie impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieţii cotidiene. Din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare, mai mult sau mai puţin conştientizate”, spune președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Oportunitățile zilnice, dar cu riscuri

Tot la Forumul Educației Financiare, acesta a declarat că fiecare zi poate veni cu o oportunitate a unei investiții, însă precizează că acestea vin și cu riscuri.

”Fiecare zi poate aduce oportunitatea unei investiţii, dar şi riscul de a cădea victimă unor tranzacţii ale căror implicaţii pot compromite sănătatea economică a familiilor noastre. De exemplu, neasigurarea unor bunuri, investiţiile la bursă sau în criptomonede, pot deveni, doar câteva situaţii generatoare de riscuri pe care absenţa educaţiei financiare de bază ne face incapabili de a le înţelege şi evalua”, a mai adăugat preşedintele ASF.