Anul 2007 ar putea aduce modificări importante pe plan bursier. Felul în care vom intra în Uniunea Europeană va fi decisiv pentru succesul sau eşecul planurilor BVB de a ajunge, în 2011, la cele 300.000 de conturi estimate. Cum văd însă anul 2007 oamenii din piaţă? Clasica întrebare de început de an „cum estimaţi că va evolua bursa în acest an?“ nu mai este la fel de uşoară ca altă dată. Dovadă, diferenţele mari între răspunsurile primite de la brokeri, a
Anul 2007 ar putea aduce modificări importante pe plan bursier. Felul în care vom intra în Uniunea Europeană va fi decisiv pentru succesul sau eşecul planurilor BVB de a ajunge, în 2011, la cele 300.000 de conturi estimate. Cum văd însă anul 2007 oamenii din piaţă?
Clasica întrebare de început de an „cum estimaţi că va evolua bursa în acest an?“ nu mai este la fel de uşoară ca altă dată. Dovadă, diferenţele mari între răspunsurile primite de la brokeri, analişti şi manageri de fonduri de investiţii la întrebări legate de evoluţia bursieră în primul an al României ca membră UE.
Creştere sau scădere la bursă?
„Sperăm ca anul viitor indicii BVB să cunoască creşteri de 40%“, afirmă Cosmin Păunescu, director general KD Investments România, dublat de Radu Popescu Buzeu, şeful departamentului de analiză de la KD Capital Management: „În condiţiile unui aflux destul de ridicat de investitori străini, în special instituţionali, dat fiind noul nostru statut de ţară membră UE, cred că piaţa va creşte mai mult decât anul trecut şi că o creştere de 35-40% este rezonabilă pentru 2007“. „Indicii nu vor creşte deloc. Vor scădea toţi, însă se vor putea face bani din vânzări short“, spune, pe de altă parte, Cristian Sima, preşedintele WBS Holding. „Va fi un an greu pentru toate bursele, şi s-ar putea să vedem BET FI, spre exemplu, şi la 40.000 de puncte în timpul anului“, explică Sima.
Estimările sunt cele mai împărţite în privinţa variaţiei de anul viitor a indicilor de la BVB. „Câştigurile anuale încep să fie mai strânse şi mai corelate cu caracteristicile fundamentale ale emitenţilor“, spune Florin Dolea, director executiv Pioneer Asset Management. „În special titlurile financiare nu vor putea creşte în acelaşi ritm, însă, pe de altă parte, creşterea lor devine mai previzibilă, cu volatilitate mai redusă. Anualizat, vedem pentru 2007 creşteri exprimate cu două cifre“, estimează el. La fel vede lucrurile şi Cristian Tudorescu, senior analist Vanguard: „Cred că investitorii care vor miza pe acţiunile din indicele BET se vor putea declara mulţumiţi la finalul lui 2007 cu un randament mediu de 15-20%“.
Există însă şi estimări mai optimiste. Iulian Panait, preşedintele KTD Invest, şi Răzvan Paşol, preşedintele Intercapital Invest, se aşteaptă la creşteri ale indicilor de circa 20-30%, la fel ca şi Andreea Ciobanu, responsabil cu departamentul de analiză la Intercapital, care vorbeşte de o creştere de circa 25% pentru BET şi de una chiar mai mare pentru BET-FI.
Cât de mare va ajunge piaţa?
În privinţa capitalizării şi a valorii tranzacţiilor, estimările sunt ceva mai apropiate între ele. Capitalizarea este văzută, la finalul anului 2007, la valori între 25 şi 30 de miliarde de euro, pornind de la creşterile previzionate şi de la posibilele noi listări. Cristian Tudorescu şi Andreea Ciobanu se aşteaptă la un nivel de 25 de miliarde, Răzvan Paşol, la 27 de miliarde, iar Cosmin Păunescu şi Radu Popescu Buzeu, la circa 30 de miliarde.
Toată lumea este de acord însă că lichiditatea va creşte mai mult decât capitalizarea. „Creşterea lichidităţii va depăşi ca dinamică pe cea a capitalizării, ca urmare a introducerii la tranzacţionare a instrumentelor derivate, a vânzărilor în lipsă şi a mecanismelor marjelor“, explică această previziune Iulian Panait. Creşterea respectivă este văzută în general în jurul a 40-50%, respectiv 3,8-4,2 miliarde de euro pe tot anul, sau între 15 şi 17 milioane de euro pe zi. Cristian Sima are o estimare chiar mai ridicată: „se va ajunge la 100 de milioane de euro pe zi, ca urmare a introducerii vânzărilor în lipsă şi a marjelor“.
Cine creşte, cine scade?
La capitolul câştigători posibili, SIF-urile se menţin la loc de frunte, însă nu sunt singurele. Iulian Panait vede, în afară de SIF-uri, oportunităţi de creştere şi pentru Antibiotice, Biofarm, SSIF Broker şi Transelectrica. Florin Dolea consideră că, în afară de SIF-uri, există şi alte acţiuni cu potenţial de creştere, însă după anumite reajustări. Radu Popescu-Buzeu, pe de altă parte, nu este atât de încântat de SIF-uri, şi crede că, în 2007, cele mai bune evoluţii le vor avea companiile în curs de privatizare, cum este Antibiotice. Nici Cristan Sima nu este în ton cu „moda“ SIF-urilor şi anticipează că 2007 va fi un an foarte bun pentru Petrom. Cosmin Păunescu merge pe mâna SIF-urilor, alături de ele prevăzând evoluţii bune pentru SNP, BRD şi cele două societăţi farmaceutice mai tranzacţionate, Biofarm şi Antibiotice. Cristian Tudorescu consideră şi el că SIF-urile au potenţial de creştere, ca urmare a subevaluării vizibile, la fel ca şi Andreea Ciobanu şi Răzvan Paşol.
Derivatele, încotro?
Tranzacţiile cu derivate vor ocupa, probabil, un loc tot mai important în preocupările investitorilor de pe piaţa de capital românească. Ce active suport vor avea mai mult succes? Se vor îndrepta investitorii către Bucureşti sau către Sibiu?
„Investitorii instituţionali sunt mai confortabili cu raportul rentabilitate-risc dat de derivatele pe indicii oficiali ai bursei şi nu pe acţiuni, acestea fiind produsele aşteptate pe piaţă“, afirmă Cristian Tudorescu, de aceeaşi părere fiind şi Cristian Sima, care adaugă: „în Europa nici nu există futures pe acţiuni, ca la noi“.
Nu toată lumea împărtăşeşte însă aceleaşi opinii. Motivele pentru care derivatele pe acţiuni ar putea avea şi în 2007 o pondere mai mare decât celelalte sunt apetitul pentru speculaţie al investitorilor pe derivate de la noi şi, aşa cum afirmă Iulian Panait, lipsa de la tranzacţionare a unui indice care să conţină cele mai tranzacţionate acţiuni, SIF-urile.
Bursa de la Sibiu este văzută în continuare ca un punct de reper pe piaţa derivatelor, însă părerea generală este că noua piaţă dezvoltată de BVB are suficiente avantaje pentru a depăşi, poate chiar în cursul anului 2007, performanţele BMFMS.
Vom mai avea scăderi de primăvară?
Ultimii doi ani au adus creşteri uriaşe la început, apoi scăderi şi mai mari, urmate din nou de creşteri consistente. Va fi la fel şi acum? „Nu neapărat în aceeaşi ordine şi în acelaşi timing, însă fluctuaţii considerabile e foarte probabil să aibă loc“, anticipează Florin Dolea. De aceeaşi părere este şi Iulian Panait, care pune acest lucru şi pe seama conjuncturii internaţionale şi a tensiunilor politice autohtone. La aceste motive, Cristian Sima adaugă vânzările în lipsă, care pot amplifica volatilitatea pieţei.
Pe de altă parte, ce-i drept, maturizarea pieţei, cadrul legislativ comunitar, mai stabil decât cel aplicabil până acum, şi intrările de investitori străini importanţi ar putea reduce volatilitatea.
Estimări optimiste
«În condiţiile unui aflux destul de ridicat de investitori străini, în special instituţionali, dat fiind noul nostru statut de ţară membră UE, cred că piaţa va creşte mai mult decât anul trecut şi că o creştere de 35-40% este rezonabilă pentru 2007.»
Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză, KD Capital Management
Estimări pesimiste
«Indicii nu vor creşte deloc. Vor scădea toţi, însă se vor putea face bani din vânzări short. Va fi un an greu pentru toate bursele, şi s-ar putea să vedem BET FI, spre exemplu, şi la 40.000 de puncte în timpul anului.»
Cristian Sima, preşedinte WBS Holding