General Motors şi sindicatul Canadian Auto Workers (CAW) au ajuns la un acord de principiu privind reducerea costurilor la operaţiunile din Canada ale producătorului auto american, ceea ce creează condiţiile pentru finalizarea programului de restructurare.

Preşedintele CAW, Ken Lewenza, a declarat într-o conferinţă de presă că sindicatul a făcut sacrificii, dar că salariile şi beneficiile pentru pensii vor fi menţinute.

„Am încheiat un acord cu General Motors, care a primit şi aprobarea guvernului”, a spus Lewenza, citat de Mediafax.

Acordul trebuie aprobat de membrii sindicatului în următoarele câteva zile.

Lewenza a spus că este foarte posibil ca General Motors să ceară protecţia legii falimentului în Statele Unite, dar grupul încearcă să evite o situaţie similară în Canada.

În Statele Unite, sindicatul United Auto Workers şi GM au convenit, joi, restructurarea unei datorii de 20 de miliarde de euro către un fond de asigurări de sănătate al angajaţilor.

Un acord între GM şi UAW reprezenta un obstacol important pentru evitarea falimentului de către grupul auto.

Creditorii se opun

Pe de altă parte, cei mai importanţi deţinători de obligaţiuni ale GM intenţionează să respingă oferta grupului, de a primi o participaţie de 10% la grup în schimbul datoriilor, a declarat vineri un purtător de cuvânt al creditorilor.

Anunţul sugerează o radicalizare a poziţiilor creditorilor şi administraţiei Obama, privind schimbul de datorii contra acţiuni, ceea ce măreşte probabilitatea ca GM să intre în faliment.

Deţinătorii unor obligaţiuni negarantate de circa 27 miliarde de dolari au cerut, în aprilie, o participaţie de 58% la GM, dar comisia de susţinere a sectorului auto a considerat propunerea nerealistă.

GM trebuie să prezinte, până la 1 iunie, măsurile de restructurare necesare pentru redresarea operaţiunilor şi pentru reducerea datoriilor cu peste 40 miliarde de dolari, conform condiţiilor impuse de guvern, în caz contrar urmând să ceară protecţia legii falimentului. Producătorul auto trebuie să ajungă la acorduri cu sindicatele, acţionarii şi creditorii pentru a putea implementa procesul de restructurare.

SURSA: Mediafax