Situatia financiara a constructorului auto american General Motors (GM), aflata intr-o continua deteriorare, a determinat compania sa amane proiectul unuia dintre cele mai avansate motoare pe care le-a creat vre-o data, un diesel cu capacitate de 4,5 litri, destinat camionetelor usoare.

„Suntem obligati sa luam decizii dificile in acest moment”, a declarat puratoarea de cuvant a GM Powertrain, Susan Garavaglia.

Pe de alta parte, entuziastii camionetelor asteptau cu nerabdare acest motor, a carui productie ar fi trebuit sa demareze la sfarsitul acestui an in fabrica din localitatea Tonawanda (N.Y.).

Compania planuia sa intaleze acest tip de motor pe modelele Chevrolet Silverado si GMC Sierra. Rezultatul ar fi trebuit sa fie o camioneta cu un consum mult mai redus in comparatie cu actualele modele existente pe piata.

Decizia GM vine cu trei saptamani inainte ca o comisie guvernamentala sa analizeze daca aceasta companie merita sau nu sa-i fie acordat un ajutor suplimentar in valoare de 16,6 miliarde de dolari. GM a scapat de faliment numai datorita celor 13,4 miliarde de dolari acordate pana acum de autoritatile SUA.