Modul în care majoritatea companiilor miniere au înțeles să răspundă scăderii prețului aurului până la circa 1.200 USD/ uncie, a fost reducerea producției și scăderea artificială a estimărilor privind rezervele exploatabile. Această modalitate de a „speria” cumpărătorii nu a funcționat însă așa cum se așteptau marile companii miniere. „Multe dintre rezervele actuale de aur sunt neprofitabile la actualele prețuri, iar revenirea la profitabilitate în această zonă este o provocare uriașă. Doar când firmele vor înțelege asta și vor lua decizii cu adevărat dureroase pentru ele vom putea spera la mai bine”, consideră Catherine Raw, manager de portofoliu la BlackRock Natural Resources. De asemenea, Joe Foster, analist al Van Eck Gold Funds este de părere că reducerea bugetelor destinate exploatării a fost făcută fără o logică anume și a fost coroborată cu o creștere a cheltuielilor de administrare. Mai mult decât atât, împrumuturile mari contractate de unele companii pentru a își finanța noile proiecte grevează acum asupra activității principale. „Unele companii au datorii atât de mari încât nu mai au deloc spațiu de manevră” concluzionează Foster.
Înainte de a le plânge de milă companiilor care au în portofoliu activități de exploatare a aurului, poate ar fi bine de știut care sunt cele mai mari mine de aur din lume. Aici până și analiștii au ceva probleme pentru că există mai multe metode de calcul. Unii iau în calcul cantintatea exploatată, alții rezervele totale existente. Mai mult decât atât, pentru că în unele zone există mai multe puncte de exploatare unii analiști calculează volumul total extras din zonă, în timp ce alții separă producția pe centre de exploatare. Totuși, după agregarea datelor furnizate de Raw Materials Group din Suedia, Metals Economics Group din Canada și Intierra Resource Intelligence din Australia reiese că, în prezent, cea mai mare exploatare minieră auriferă este Grasberg din provincia indoneziană Papua. Minereul este extras de Freeport-McMoRan Copper & Gold cu baza în Arizona. În 2013, compania menționată a extras 2,25 milioane uncii de aur. Disputându-și prima poziție cu Grasberg, expolatarea Muruntau din Uzbekistan este responsabilă pentru 1,8 milioane de uncii. Deținută de statul uzbek, Muruntau este exploatată de companiile Navoi Mining. Poziția a treia în clasamentul celor mai mari mine de aur se află Carlin-Nevada Complex, o exploatare care produce annual circa 1,73 milioane de uncii. Este deținută de Newmont Mining Corp, una dintre cele mai mari companii din domeniu.
Locurile următoare în Top 10 mondial sunt ocupate, în ordine, de Yanacocha din Peru, Goldstrike din Nevada, Cortez tot din Nevada, Veladero din Argentina, Lagunas Norte din Peru, Lihir din Papua Noua Guinee și Kalgoorlie din Australia. Alte mine importante din lume sunt South Deep din Africa de Sud, Olympiada din Rusia, Oyu Tolgoy din Mongolia, Pueblo Viejo din Republica Dominicană sau Mponeng din Africa de Sud.
Ceva mai simplu de întocmit, clasamentul celor mai mari companii miniere implicate în exploatatrea aurului este condus de compania canadiană GoldCorp, urmată de Barrick Gold, tot din Canada, Newmont Mining din SUA, Polyus Gold din Rusia, Newcrest Mining din Australia, Yamaha Gold din Canada, Kinross Gold (Canada), AngloGold Ashanti (Africa de Sud), Gold Fields (Africa de Sud) și Eldorado Gold (Canada).
Conform US Geologichl Institute Survey, statele care exploatează cele mai mari cantități de aur sent în prezent China (420 tone/an), Australia (255 tone/an), SUA (227 tone/an), Rusia (220 tone/an) și Peru (150 tone/an). Este interesant de observat că, în ciuda inexistenței în clasamentele celor mai mari mine sau celor mai mari companii miniere, China deține prima poziție în topul statelor. Conform Forbes, creșterea producției de aur din China este o surpriză pentru mulți analiști. Aceștia consideră că pe teritoriul acestui stat există multe mine de mici dimensiuni, operate de companii private, care utilizează însă tehnologii extrem de vechi și dăunătoare mediului. Acesta ar putea fi motivul pentru care statul chinez nu a dezvăluit niciodată proveniența aurului.