Prăbușirea regimului Assad și o vastă vânătoare globală pentru miliardele ascunse. Regimul condus de Bashar al-Assad, care s-a prăbușit în urma a peste două decenii de dictatură, deschide calea unei adevărate vânători globale pentru recuperarea activelor ascunse de-a lungul a 50 de ani de guvernare autoritară. Potrivit investigațiilor realizate de Wall Street Journal, averea familiei Assad, acumulată printr-o rețea complexă de afaceri și scheme financiare, se estimează la miliarde de dolari.

Dinastia Assad, o rețea sofisticată de corupție și investiții

De la preluarea puterii de către Hafez al-Assad în 1970, familia a construit o rețea extinsă de investiții și monopoluri.

Andrew Tabler, fost oficial al Casei Albe, care a lucrat la identificarea activelor regimului, subliniază că familia Assad avea întotdeauna un „plan B”. Pregătirea pentru un eventual exil a fost o constantă în strategia lor.

Pe 8 decembrie, Bashar al-Assad a fugit în Rusia, lăsând în urmă o moștenire de abuzuri și corupție. Departamentul de Stat al SUA estimează averea familiei între un miliard și 12 miliarde de dolari, bani obținuți din monopoluri de stat, trafic de droguri și alte activități ilicite.

„Familia conducătoare avea expertiză la fel de mare în violența criminală și în infracționalitatea financiară”, a declarat Toby Cadman, un avocat specializat în drepturile omului.

Un raport din 2022 al Departamentului de Stat al SUA estimează că averea ar putea varia între un miliard și 12 miliarde de dolari.

Înghețarea activelor, o sarcină dificilă

Localizarea și înghețarea acestor active se anunță a fi o misiune complexă. Sancțiunile aplicate de SUA au forțat regimul să mute fonduri în paradisuri fiscale precum Dubai și Rusia.

Cu toate acestea, în 2019, un tribunal din Paris a reușit să înghețe 90 de milioane de euro în proprietăți deținute de Rifaat al-Assad, unchiul lui Bashar, sub acuzația de spălare de bani.

William Bourdon, avocatul pentru drepturile omului care a inițiat procesul în Paris, a subliniat că recuperarea banilor din paradisuri fiscale precum Dubai și Rusia va fi mult mai dificilă.

Clanul Assad a început să acumuleze bogății imediat după ce Hafez al-Assad a preluat controlul Siriei în urma unei lovituri de stat fără vărsare de sânge.

Cum a acumulat familia Assad o avere colosală

Hafez al-Assad a inițiat acumularea bogăției prin plasarea rudelor apropiate în poziții strategice. Un exemplu este Mohammad Makhlouf, cumnatul său, care a devenit conducătorul monopolului asupra importului de tutun. Ulterior, familia Makhlouf a extins controlul asupra sectorului construcțiilor și a altor afaceri profitabile.

siria bashar al-assad
SURSA FOTO: Dreamstime

Când Bashar al-Assad a preluat conducerea în 2000, Makhlouf a transmis imperiul de afaceri fiului său, Rami. Aceștia au devenit finanțatori cruciali ai regimului Assad, cu active în diverse sectoare, de la bancar și media până la telecomunicații și comerț duty-free, estimându-se la circa 10 miliarde de dolari.

Războiul civil și creșterea contrabandei cu droguri

Conflictul din Siria, izbucnit în 2011, a creat noi oportunități pentru clanul Assad. Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui, a fost implicat în producția și traficul de captagon, o amfetamină destinată piețelor din Orientul Mijlociu.

Între 2020 și 2022, vânzările de captagon au generat regimului venituri anuale de aproximativ 2,4 miliarde de dolari, potrivit unor organizații de monitorizare.

După prăbușirea regimului, forțele opoziției au descoperit depozite uriașe de droguri controlate de Maher.

Investiții în proprietăți și afaceri peste hotare

Clanul Assad și aliații săi au investit masiv în proprietăți și afaceri internaționale. Familia Makhlouf a cumpărat imobile în Dubai, hoteluri în Viena, o franciză de lux Buddha Bar în Paris, dar și o plantație de ceai în Argentina.

În Rusia, membri ai familiei dețineau proprietăți de peste 40 de milioane de dolari, conform unei investigații din 2019 a organizației Global Witness.

Ruptura dintre Bashar și Rami Makhlouf

În 2020, relația economică din centrul regimului sirian s-a deteriorat când Bashar al-Assad l-a marginalizat pe Rami Makhlouf, plasându-l în arest la domiciliu și supunându-i afacerile sub administrarea judiciară a statului. Circumstanțele despărțirii lor sunt neclare, dar este clar că Assad și-a consolidat controlul asupra economiei siriene în declin.

În timp ce sirienii suportau greutățile războiului civil, cei doi fii ai lui Rami Makhlouf erau fotografiați în cluburi de noapte din Dubai, ducând un stil de viață luxos, inclusiv conducând Ferrari și agitând șampanie. Mohammad Makhlouf, într-o declarație pe rețelele de socializare, a spus că este exilat din Siria de mai bine de cinci ani și că a preferat să nu critice public regimul Assad pentru a-l proteja pe tatăl său.

Rami Makhlouf a recunoscut într-o postare pe Facebook că pierderea orașului Alep în fața opoziției este „rușinoasă”, menționând că a oferit milioane de dolari colonelului Suhayl al-Hasan, un comandant sancționat de SUA pentru atacuri asupra civililor în timpul bătăliei pentru controlul orașului. Rămâne neclar unde se află acum Rami Makhlouf sau Maher al-Assad.

Soția lui Bashar, noul administrator al averii regimului

După marginalizarea lui Rami Makhlouf, Asma al-Assad, soția lui Bashar, a preluat controlul asupra activelor regimului.

Fostă bancheră, ea a devenit una dintre cele mai influente persoane din cercul puterii. În 2020, SUA au sancționat-o, acuzând-o de implicare în rețele financiare ilicite cu ramificații internaționale.

„Avem datoria de a recupera banii poporului sirian”, a declarat William Bourdon, avocatul care luptă pentru justiție în acest caz.