Goana dupa voturi limiteaza cresterea taxelor locale

Problemele de organizare existente in multe localitati din tara au facut ca inceperea operatiunii de incasare a taxelor si impozitelor sa fie amanata. insa dintre toti cetatenii romani platitori de taxe si impozite, cea mai grea viata o au contibuabilii domiciliati in municipiul Bucuresti, unde incasarea banilor pentru taxele locale este cel mai mult intarziata. in Capitala, administratia locala pare a fi fost luata complet prin surprindere, deocamdata sigur fiind numai procentul de majorare, st

Problemele de organizare existente in multe localitati din tara au facut ca inceperea operatiunii de incasare a taxelor si impozitelor sa fie amanata. insa dintre toti cetatenii romani platitori de taxe si impozite, cea mai grea viata o au contibuabilii domiciliati in municipiul Bucuresti, unde incasarea banilor pentru taxele locale este cel mai mult intarziata. in Capitala, administratia locala pare a fi fost luata complet prin surprindere, deocamdata sigur fiind numai procentul de majorare, stabilit de consiliul local la 50,6%, comparativ cu nivelul anului trecut.
Beneficiind de noile prevederi ale legii privind impozitele si taxele locale, consiliile locale si-au putut stabili, in premiera, coeficientul de indexare, ce nu putea depasi valoarea de 50,6%, reprezentand indicele inflatiei, aferent unei perioade de 12 luni care sfarseste la data de 1 noiembrie a aceluiasi an.
Astfel, cuantumul sumelor datorate de contribuabili a fost modificat in baza hotararilor luate de fiecare consiliu local in parte.
in unele cazuri, nivelul indexarilor a fost diferentiat in functie de statutul contribuabilului: persoana fizica sau juridica. Statutul preferential acordat in cele mai multe cazuri doar persoanelor fizice, tradus prin diminuarea incasarilor la bugetul local, ar putea fi explicat prin faptul ca in cursul acestui an sunt programate alegerile locale, grija manifestata fata de cetatean putand fi exploatata in cadrul campaniilor electorale. Una dintre taxele ce a fost majorata unitar (50,6%) la nivel national este taxa asupra mijloacelor de transport cu tractiune mecanica, suma de 108.700 lei, corespunzatoare Daciei 1300, fiind considerata suportabila pentru toti proprietarii unui asemenea autoturism.
in general, pentru colectarea taxelor si imozitelor primariile si-au infiintat puncte de lucru, in unele orase precum Cluj-Napoca, incheindu-se conventii cu reprezentantele bancilor comerciale ce incaseaza banii in contul administratiei locale. La Brasov, au fost selectate noua oficii postale ce au fost dotate cu cate un calculator si softul aferent, unde, din data de 17 ianuarie, vor putea fi platite impozitele. Restantierii brasoveni vor trebui insa sa se deplaseze la Primarie pentru a li se calcula penalitatiile. Majorarea a fost stabilita la 44,6% pentru impozitele pe cladiri si terenuri, persoanele fizice beneficiind de o reducere de 50%.
Iesenii si galatenii platesc la fel ca in 1999
La Iasi, indexarea este de numai 5% pentru persoanele fizice, in cazul in care sumele datorate sunt achitate integral pana la data de 15 martie acordandu-se o reducere de 5%.
in alte municipii, precum Galati, cuantumul impozitelor a ramas nemodificat fata de anul trecut pentru persoanele fizice, iar la Timisoara cresterea a fost, in medie, de 12,95%.
Pentru municipiul Bucuresti colectarea taxelor si impozitelor a demarat de la 3 ianuarie numai in sectorul 6, iar din data de 10 ianuarie a inceput si in sectorul 3. Sectoarele 1, 2, 4 si 5 vor incepe aceeasi activitate de-abia din data de 20 ianuarie. Deocamdata, la nivelul Capitalei sunt 12 sedii unde se vor incasa banii de la contribuabili.
Angajamentul primariilor de sector este ca, pana la 20 ianuarie, toti bucurestenii sa-si primeasca prin posta instiintarile privind sumele si modalitatea de plata; cu acestea se vor prezenta la noile sedii ale directiilor de taxe si impozite locale, pe care primarii s-au ingrijit sa le sfinteasca la inaugurare. in prezent se poarta negocieri cu Posta si CEC, pentru ca bucurestenii sa-si poata plati taxele si la oficiile postale si CEC de sector. Comisioanele percepute de aceste institutii sunt cuprinse intre 2 si 4 la suta si vor fi suportate de administratiile locale. Informativ, pentru o garsoniera de 36 mp impozitul este 455.700 lei, pentru un apartament de doua camere de 45 mp taxa este de 570.000 lei, iar pentru unul de 80 mp, 886.000lei.
in dorinta de a preveni repetarea incidentelor de anul trecut, cand bugetul local a fost vaduvit de plata unui impozit, unul dintre contribuabili decedand pe scarile administratiei financiare, se fac presiuni pentru ca termenul limita sa fie din nou amanat pana pe data de 15 iunie, in loc de 15 martie, dupa cum este specificat in lege. in plus, pentru plata cu anticipatie a impozitului pe cladiri si terenuri, pana la data de 15 martie, se acorda o reducere de 5 procente. Majorarile pentru intarzierile la plata sunt de 3% lunar si se calculeaza pentru fiecare rata trimestriala ajunsa la scadenta, incepand cu data de 16 iunie a anului precedent.    

Bucuresti – Sediile unde se colecteaza taxele locale

Sector 1    Calea Grivitei 115; Calea Grivitei 208-210; Str. Pajura 13
Sector 2    Str. Garii Obor 10
Sector 3    Str. Lucretiu Patrascanu 3; Campia Libertatii 36;
    Str. Sf. Vineri 32 (din luna februarie)
Sector 4    Str. Nitu Vasile 54-56
Sector 5    Bd. Kogalniceanu 8
Sector 6    Drumul. Taberei 18; Str. Centurii 7; Calea Crangasi 90

Modificarea taxelor locale fata de 1999

Localitatea    Coeficientul     Observatii
    de indexare
Brasov    44,6%    Persoanele fizice beneficiaza
        de o reducere de 50% la plata
        impozitelor pe cladiri si terenuri
Timisoara    12,95%    pt. persoane fizice si juridice
Iasi    5%    pentru persoane fizice
        la impozitele pe cladiri si terenuri
    50,6%    pt. persoane juridice
Constanta    50,6%    pt. persoane fizice si juridice
Craiova    50,6%    pt. persoane fizice si juridice
Galati    0%    pt. persoane fizice la plata
        impozitului pe cladiri si terenuri
    50,6%    pt. persoane juridice
Bucuresti    50,6%    pt. persoane fizice si juridice