Noile estimări ale celor de la Goldman Sachs vin după ce săptămâna trecută autorităţile americane au dat publicităţii o serie de date statistice sub aşteptări privind vânzările cu amănuntul, producţia industrială şi încrederea consumatorilor.
În primul trimestru al acestui an o combinaţie între vremea nefavorabilă şi preţurile ridicate la materii prime au încetinit activitatea economică până la 1,9%, de la 3,1% în ultimele trei luni ale lui 2010. În plus, în al doilea trimestru economia americană a fost afectată şi de întreruperile în lanţul de aprovizionare provocate de cutremurul din Japonia.
‘O parte din aceste slăbiciuni sunt legate de întreruperile apărute în lanţul de aprovizionare, în special în sectorul auto, după cutremurul din Japonia. Însă încetinirea din ultimele luni nu poate fi explicată doar prin aceste efecte temporare’, a apreciat economistul şef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius.
De asemenea, Goldman Sachs şi-a revizuit în jos, până la 2,5% de la 3,25%, estimările pentru trimestrul al treilea. ‘Întrebarea cheie în următoarele luni este dacă cererea finală slabă îşi va reveni până la nivelul de 2-2,5% care este necesar pentru a menţine PIB pe un trend de creştere şi a împiedica creşterea ratei şomajului’, a spus Jan Hatzius.
Şi alte firme importante de pe Wall Street, incluzând Bank of America, Merrill Lynch şi BNP Paribas, şi-au revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere a PIB în trimestrul al doilea. În prezent, Bank of America şi Merrill Lynch mizează pe o creştere în ritm anual a PIB de 1,5%, în loc de o creştere de 2,0 cât estima anterior.
Guvernul american va da publicităţii o primă estimare privind evoluţia Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea pe data de 29 iulie.
SURSA: Agerpres