Goldman Sachs intenţionează să plătească bonusurile directorilor pentru acest an în acţiuni, în loc de numerar, căutând să-şi refacă imaginea publică, afectată sever de dezaprobarea vehementă a publicului larg privind recompensele mari acordate angajaţilor de băncile salvate de stat.
Decizia de recompensare a directorilor în acţiuni care nu pot fi vândute timp de cinci ani plasează Goldman în prima linie a eforturilor de aliniere a remuneraţiilor de pe Wall Street la performanţele pe termen lung ale sectorului bancar.
Şi totuşi, bonusuri de 20 de miliarde de dolari
Chiar şi cu plata în acţiuni însă, angajaţii Goldman vor primi în acest an bonusuri în valoare totală de 20 de miliarde de dolari.
Această cifră continuă să facă din Goldman Sachs o ţintă a dezbaterilor internaţionale aprinse privind bonusurile bancherilor.
Decizia Goldman vitează comitetul de management al băncii, format din 30 de persoane, printre care se numără directorul general, Lloyd Blankfein, dar şi bancherii care „jonglează” cel mai mult cu riscuri, printre care se numără directorii de vânzări şi de trading.
Nu dai rezultate, trebuie să înapoiezi bonusul
Aceştia vor primi toate compensaţiile extrasalariale în acţiuni care nu pot fi înstrăinate timp de cinci ani.
Totodată, banca va impune un sistem clawback care permite companiei să recupereze bonusurile de la un angajat care nu face performanţă sau care îşi asumă în mod inadecvat ricuri în numele instituţiei.
Totuşi, Reuters semnalează că planul permite plata de bonusuri mari în cash către bancherii care nu fac parte dintre cele 30 de persoane din comitetul de management, care pe deasupra nu ar trebui făcute publice.
Blankfein a declarat într-un comunicat că „politicile de compensare ale Goldman Sachs sunt cele mai solide din industrie”. El nu a încasat anul trecut niciun bonus, după o plată compensatorie de 67,9 milioane de dolari în 2007.
Goldman Sachs a încasat un ajutor de stat de 10 miliarde euro la finele anului trecut, pe care l-a rambursat în totalitate în această vară.
SURSA: Mediafax