Google, compania care deţine cel mai utilizat motor de căutare din lume, are un laborator secret în San Francisco unde cei mai buni specialişti în robotică şi inteligenţă artificală lucrează la tehnologiile viitorului, au descoperit cei de la New York Times.
Imaginaţi-vă frigidere conectate la Internet care comandă singure alimentele care lipsesc, farfurii care postează pe Facebook ce mănânci, roboţi care merg la birou în locul dumneavoastră şi un lift care să va ducă direct în spatiu.
Acestea sunt doar câteva dintre proiectele la care se lucrează chiar în acest moment în laboratorul secret pe care Google îl are în San Francisco. Reporterii de la New York Times au aflat recent despre acest laborator despre care mulţi dintre angajaţii companiei americane nu ştiu sau le este frică să vorbească.
În acest laborator secret vor lua naştere tehnologiile pe care le vom folosi în viitor aşa cum în centrul Xerox Parc a luat naştere calculatorul personal în anii ’70.
Printre tehnologiile pe care le vom vedea în viitor se numără maşina care se conduce singură, care este testată de Google în prezent pe şoselele din SUA şi roboţi care vor înlocui sau îi vor asista pe oameni în diferite sarcini. Alte idei sunt legate de conceptul “Web of things”. Este vorba de conectarea diferitelor obiecte la Internet, nu numai a calculatoarelor. Astfel în viitor vom putea avea ghivece conectate la net care vor putea fi udate de la distanţă, cafetiere care vor putea fi setate să facă cafeaua tot via internet şi becuri care vor fi stinse şi aprinse cu ajutorul dispozitivelor Android.
Cei mai buni cercetători
În timp cei inginerii de soft Google îşi fac treaba în birourile lor din Mountain View, în laboratorul secret Google lucrează cei mai buni specialişti în robotică şi inteligenţă artificială. Aceşti oameni au fost aduşi de la companii precum Microsoft, laboratoarele Nokia, şi de la universităţile Stanford, M.I.T., Carnegie Mellon şi New York.
Unul dintre aceştia este Sebastian Thrun, unul dintre cei mai reputaţi specialişti în inteligenţă artificială. Acesta predă Ştiinţa Calculatoarelor la universitatea Stanford şi el este cel care a inventat maşina care se conduce singură. Un alt expert care lucrează în laboratorul secret este Andrew Ng. Profesor la aceeaşi univsersitate Ng este specialist în aplicarea neuroştiintei inteligenţei artificiale, cu alte cuvinte acesta învaţă roboţii să opereze şi să funcţioneze ca oamenii.
Johnny Chung Lee este specialist în interacţiunea om-computer. El a venit la Google de la Microsoft după ce a dezvoltat Kinect, jocul care răspunde la gesturile şi vocea umană.
Multe dintre proiectele care se dezvoltă în laboratorul Google ar putea fi sortite eşecului ceea ce ar însemna pierderi colosale pentru Google. Larry Page, CEO Google, a declarat însă că proiectele nebuneşti reprezintă o mică parte din munca Google şi că este foate atent cu banii acţionarilor.