În ultimii ani, am asistat la o explozie a aplicațiilor inteligenței artificiale în domeniile creative. O nouă generație de generatoare de imagini și text oferă din ce în ce mai mult rezultate impresionante. Acum, IA își găsește aplicațiile și în muzică.
Un grup de cercetători de la Google a lansat MusicLM, un generator de muzică, bazat pe inteligență artificială, care poate converti un text în segmente audio.
Artiștii ar putea fi nevoiți să accepte că o nouă Cutie a Pandorei a fost deschisă, așa cum s-a întămplat când au apărut pentru prima dată sintetizatoarele și, în anumite circumstanțe, au înlocuit muzicienii.
MusicLM nu este primul sistem de inteligență artificială generativă pentru muzică
Cu siguranță, MusicLM nu este primul sistem de inteligență artificială generativă pentru muzică. Au existat și alte încercări, inclusiv Riffusion, un AI care compune muzică prin vizualizarea sa, precum și Dance Diffusion, AudioML al Google și Jukebox-ul OpenAI.
Dar, din cauza limitărilor tehnice și a datelor limitate de antrenament, niciunul nu a putut produce melodii extrem de complexe, ca și compoziție, sau de înaltă fidelitate.
MusicLM este primul care poate face asta. A fost instruit pe un set de date de 280.000 de ore de muzică pentru a învăța să genereze melodii coerente, potrivit The Conversation.
La fel ca IA care generează text și imagini, sistemele IA muzicale pot fi antrenate pe seturi de date diferite. De exemplu, ați putea să prelungiți o sonată de Chopin folosind un sistem antrenat în stilul lui Bon Jovi, așa cum se poate face în MuseNet de la OpenAI.
Astfel de instrumente inteligente pot fi o sursă de inspirație pentru artiștii care au probleme în a compune, chiar dacă ei vor fi cei care vor oferi impulsul final.
Stimularea creativă este una dintre aplicațiile imediate ale instrumentelor creative AI. MusicLM a fost instruit pe un set de date de 280.000 de ore de muzică pentru a învăța să genereze melodii coerente pentru descrieri ale „complexității semnificative”.
Noi modalități de a manipula stilul și sunetul
Instrumentele muzicale AI permit utilizatorilor să transforme o secvență muzicală sau un segment audio. Tehnologia bibliotecii de procesare digitală a semnalului de la Google Magenta realizează ”transfer de timbru”.
Timbrul este termenul tehnic pentru textura sunetului – diferența dintre un motor de mașină și un fluier. Folosind transferul de timbru, timbrul unui segment audio poate fi schimbat.
AI îi poate ajuta pe muzicieni să obțină sunete complet noi
Astfel de instrumente sunt un exemplu excelent al modului în care AI îi poate ajuta pe muzicieni să realizeze orchestrații diferite și să obțină sunete complet noi. În primul concurs de muzică IA, desfășurat în 2020, studioul de muzică Uncanny Valley, din Sydney, a folosit transferul de timbru pentru a introduce sunetul făcut de ursulețul koala în melodie.
Între timp, DJ-ii vor avea un control fără precedent asupra modului în care mixează și remixează melodiile. Startup-ul de separare a surselor Audioshake susține că acest lucru va oferi noi fluxuri de venituri artiștilor care permit adaptarea muzicii lor, mult mai ușor, pentru coloana sonoră a unor filme.
Artiștii ar putea fi nevoiți să accepte că o nouă Cutie a Pandorei a fost deschisă, așa cum s-a întâmplat când au apărut pentru prima dată sintetizatoarele și, în anumite circumstanțe, au înlocuit muzicienii.