Isa Dick Hackett, fiica autorului de romane SF Philip K. Dick, acuză Google că foloseşte ilegal numele  Nexus, acesta fiind un termen aflat sub protecţia drepturilor de autor, fiind utilizat de tatăl său într-una din cărţile sale.

Nexus One, cel mai râvnit telefon mobil la ora actuală, lansat la începutul acestei săptămâni, a stârnit mare vâlvă în jurul său, însă se pare că atrage şi necazuri.

Fiica autorului de romane SF, Philip K. Dick, ia în considerare acţionarea în judecată a Google pentru că foloseşte ilegal numele de  Nexus. Se pare că acest nume a fost folosit de către tatăl său în cartea „Do Androids Dream of Electric Sheep?”, care a fost ecranizată în anul 1982 sub titlul „Blade Runner”, avându-l în rolul principal pe Harrison Ford.

În carte, un vânător de recompense pe nume Rick Deckard are misiunea de a găsi şi elimina androizii Nexus 6. Isa Dick Hackett, consideră ca Google încălca drepul la proprietate intelectuală şi şi-a contactat deja avocaţii deoarece gigantul Internet nu i-a cerut voie să folosească numele. 

Aceasta are o problemă şi cu termenul „android” care poate fi confundat cu numele cărţi, însă  Marc Reiner avocat la Dorsey & Whitney consideră că numele unui personaj dintr-o carte nu este în mod automat protejat de legea drepturilor de autor. Termenul „nexus” provine din limba latină însemnând „a uni”.

Imagini din filmul „Blade Runner” din anul 1982.

SURSA: Elmundo.es