Google a acumulat amenzi de aproximativ 2 decilioane de ruble rusești
Google a acumulat amenzi de aproximativ 2 undecilioane de ruble rusești (echivalentul a 2,5 miliarde de miliarde de miliarde de dolari americani) în Rusia din cauza refuzului de a restabili conturile mass-media pro-Kremlin și de stat.
Informația a fost dată de site-ul de știri RBC, care citează o sursă familiarizată cu deciziile judecătorești împotriva companiei. Conform surselor respective, Google a început să primească penalități zilnice de 100.000 de ruble în anul 2020, după ce două organizații de știri pro-guvernamentale, Tsargrad și RIA FAN, au câștigat procese împotriva sa pentru blocarea canalelor lor de YouTube. Aceste penalități s-au dublat săptămânal, ceea ce a dus la suma totală actuală de aproximativ 2 undecilioane de ruble.
Un undecilion: 1 urmat de 36 de zerouri
Un undecilion este un număr uriaș, echivalent cu 1 urmat de 36 de zerouri. Când se vorbește despre un decilion de dolari americani, se referă la 1 urmat de 33 de zerouri.
Google, care a raportat venituri de peste 307 miliarde de dolari americani în anul 2023, este puțin probabil să plătească o astfel de amendă.
Cum s-a ajuns la această situație?
Totul a început în anul 2020, când Google a blocat conturile de YouTube a 17 canale de televiziune rusești. După aceasta, instituțiile media din Rusia au dat în judecată Google, care deține YouTube, la Curtea de Arbitraj din Moscova, cerând să le reactiveze conturile suspendate.
Au câștigat procesul, dar Google nu a respectat decizia instanței. Așa că, după o perioadă de 9 luni de grație, a fost activat un sistem de penalizări care prevede o amendă de 100.000 de ruble pentru fiecare zi de întârziere. Pe deasupra, amenda se dublează la fiecare sfârșit de săptămână, fără nicio limită pentru cât de mult poate crește.
La sfârșitul lunii septembrie, amenda era mai mică decât se aștepta (dar tot enormă): 1 urmat de 33 de zerouri. Recent, Google a raportat pentru al treilea trimestru din 2024 venituri de 88,2 miliarde de dolari și o valoare de piață de două trilioane de dolari. Spre comparație, Banca Mondială estimează că întreaga economie mondială valorează aproximativ 100 de trilioane de dolari, adică 1 urmat de 14 zerouri.