Google şi-a modificat logo-ul pentru a celebra 110 ani de la naşterea fizicianului maghiar Dennis Gabor. Născut pe 5 iunie 1900, Gabor este inventatorul holografiei, pentru care a primit Premul Nobel pentru Fizică în 1971. Holografia este o formă avansată a tehnicii fotografice ce presupune înregistrare unei imagini tridimensionale pe un suport bidimensional. Înregistrarile astfel obţinute se numesc holograme. Dennis Gabor a avut, de asemenea, descoperiri de la osciloscoapele de mare
Google şi-a modificat logo-ul pentru a celebra 110 ani de la naşterea fizicianului maghiar Dennis Gabor. Născut pe 5 iunie 1900, Gabor este inventatorul holografiei, pentru care a primit Premul Nobel pentru Fizică în 1971.
Holografia este o formă avansată a tehnicii fotografice ce presupune înregistrare unei imagini tridimensionale pe un suport bidimensional. Înregistrarile astfel obţinute se numesc holograme.
Dennis Gabor a avut, de asemenea, descoperiri de la osciloscoapele de mare viteză, teoria comunicării, optica fizică, până la televiziune. Gabor a câştigat mai mult de 100 de brevete.
Ideea holografiei i-a aparţinut lui Dennis Gabor, dar invenţia sa nu a putut însă fi aplicată pe scară largă decât după anii 1960, odată cu inventarea laserului. Astfel, prima hologramă a unor obiecte tridimensionale a fost înregistrată în anul 1963 de către fizicienii Emmett Leith şi Juris Upatnieks în SUA şi de către Yuri Denisyuk în Rusia.
Când Dennis Gabor a câştigat în 1971 Premiul Nobel pentru Fizica, renumitul pictor şi sculptor Salvador Dali a văzut imediat cum poate fi aceasta transpusă şi în artă. El s-a folosit de înţelepciunea lui Gabor şi a produs câteva lucrări pe care le-a expus în primăvară anului 1972 la Galeria Knoedler din New York, comentând în catalogul său că geniul lui Gabor a furat magia de la trimensionalul lui Velasquez şi cubismul lui Picasso.
SURSA: Wikipedia