Google nu scapă de cenzura chinezilor sub nicio formă. Conform unui responsabil al companiei americane, portalul google.com.hk, spre care a fost redirecţionat google.cn, este supus „unei cenzuri intermitente”.

Google a hotărât să redirecţioneze utilizatorii motorului său de căutare din China spre portalul  din Hong Kong tocmai în ideea că nu este supus cenzurii, însă de când a operat redirecţionarea, chinezii fac tot ce ştiu ei. Sau, cel puţin, aşa spun cei de la Google.

Ziarele chineze de miercuri au criticat decizia Google de a-şi închide motorul de căutare din China, considerând că aceasta este o greşeală, care nu va atrage simpatia internauţilor din această ţară, informează AFP.

Ziarele în limba engleză China Daily şi Global Times, destinate în principal unui public străin, au comentat pe prima pagină închiderea motorul Google.cn.

Pe de altă parte, mai multe ziare chineze importante au ignorat decizia Google, care, de marţi, şi-a redirecţionat utilizatorii spre site-ul companiei din Hong Kong, fostă colonie britanică ce se bucură de un statut special.

Editorialul din ziarul Global Times le reaminteşte companiilor străine că trebuie „să se adapteze societăţii chineze aflate în tranziţie”, invocând dictonul latin „Când eşti la Roma, poartă-te ca romanii”.