Google a fost fondat în anul 1998, de doi doctoranzi la Universitatea Stanford, Larry Page şi Sergey Brin. Denumirea de Google vine de la termenul "googol", neologism apărut în anul 1938 ce desemnează numărul uriaş format din 1 urmat de 100 zerouri sau 10100.

Cu un design simplu şi practic, Google a cunoscut o dezvoltare fulminantă, ajungând cel mai mare motor de căutare, având venituri din publicitate de circa 3 milioane de dolari pe an.

În timp, motorul de căutare s-a dezvoltat şi Google şi-a extins serviciile. Astfel, Google Earth prezintă imagini ale Pămîntului făcute din satelit, iar Google Chrome este un browser care concurează cu Internet Explorer şi Mozilla. Google produce şi sistemul de operare pentru smartphone-uri Android şi asigură şi platforma de e-mail Gmail.

De câteva luni, Google şi-a lansat propria reţea de socializare, Google+, învăţând de la rivalul său Facebook de ce greşeli trebuie să se ferească. Alte servicii utile ale Google sunt Google Translate, care asigură traducerea simultană şi gratuită în şi din 57 de limbi străine.

Printre alte servicii Google se numără Google Scholar, Google Image, Book Search, Google Docs, Google Sites, arhive de ştiri etc.