Până săptămâna trecută, pagina cu principii AI a Google includea o secțiune numită „aplicații pe care nu le vom urmări”. Acum, acea parte nu mai este disponibilă. Schimbarea sugerează că compania și-ar putea modifica atitudinea cu privire la modul în care poate fi utilizată AI, informează Readwrite.
Google modifică principiile AI
Într-o postare recentă pe blog, James Manyika, vicepreședinte senior la Google și CEO-ul DeepMind, Demis Hassabis, au scris că firma de tehnologie crede că „democrațiile ar trebui să susțină dezvoltarea AI”.
Ei au adăugat că toate „companiile, guvernele și organizațiile care împărtășesc aceste valori ar trebui să lucreze împreună pentru a crea IA care protejează oamenii, promovează creșterea globală și sprijină securitatea națională”.
Principiile AI ale companiei schimbă direcția
Principiile actualizate ale AI de la Google menționează acum un angajament de a reduce daunele neintenționate și de a evita părtinirile neloiale, asigurându-se totodată că IA este aliniată cu „principiile internaționale larg acceptate ale dreptului internațional și ale drepturilor omului”.
Google modifică principiile AI. Compania declarase anterior că va evita crearea unor tehnologii „care provoacă sau ar putea cauza un prejudiciu general”.
Google a mai spus că nu va folosi inteligența artificială pentru a produce „arme sau alte tehnologii al căror scop principal sau de implementare este de a provoca sau de a facilita în mod direct rănirea oamenilor”.
Acestea au inclus aplicații care „strâng sau folosesc informații pentru supraveghere care încalcă normele acceptate la nivel internațional”.
Gigantul american se alătură altor firme de tehnologie pe măsură ce își schimbă direcția
În 2018, Google și-a lansat principiile AI după ce s-a confruntat cu reacții din partea angajaților în urma unui contract cu Pentagonul.
Contractul, cunoscut sub numele de Project Maven, a folosit algoritmii de viziune computerizată de la Google pentru a analiza filmările dronei.
”Google nu ar trebui să fie în afaceri de război”
Mii de angajați au semnat o scrisoare deschisă către CEO-ul Sundar Pichai, avertizând: „Credem că Google nu ar trebui să fie în afaceri de război”.
Ca răspuns la proteste, Google a decis să nu reînnoiască contractul. Decizia luată de Google este doar o parte dintr-o tendință mai amplă, deoarece marile companii de tehnologie își regândesc și își schimbă politicile odată cu venirea la Casa Albă a noii administrații Trump.
Săptămâna aceasta, Meta a lansat un nou document de politică, sugerând că ar putea exista situații în care nu va lansa un sistem AI puternic pe care l-a construit. În același timp, Meta a înlocuit verificatorii de fapte cu note conduse de utilizator.