Google plătește sute de editori din UE pentru știri. Gigantul tocmai a semnat acordurile
Trebuie menționat că măsura care va fi anunțată public a fost luată în urma adoptării unor norme istorice ale UE privind drepturile de autor, care obligă Google și alte platforme online să plătească muzicienii, artiștii interpreți sau autorii, editorii de știri și jurnaliștii pentru utilizarea lucrărilor lor.
De asemenea, editorii de știri au cerut de mult timp guvernelor să se asigure că platformele online plătesc o remunerație echitabilă pentru conținutul lor. Anul trecut, Australia a impus obligativitatea unor astfel de plăți, în timp ce Canada a introdus o legislație similară luna trecută, scrie reuters.com
„Până în prezent, avem acorduri care acoperă peste 300 de publicații de știri naționale, locale și de specialitate din Germania, Ungaria, Franța, Austria, Olanda și Irlanda, iar multe alte discuții sunt în curs de desfășurare”, a declarat Sulina Connal, director pentru parteneriate de știri și publicații, într-o postare pe blog preluată de sursa menționată. Blogul nu a precizat cât de mult sunt plătite editurile.
Două treimi din acest grup sunt edituri germane, inclusiv Der Spiegel, Die Zeit și Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Anunțăm acum lansarea unui nou instrument pentru a face oferte pentru alte mii de editori de știri, începând din Germania și Ungaria și extinzându-ne în alte țări din UE în următoarele luni”, a declarat Connal în postare.
Google s-a implicat și în sancționarea Moscovei
În altă ordine de idei, marile companii de tehnologie din întreaga lume s-au implicat activ în sancționarea Rusiei și aplicarea mai multor sancțiuni, pe fondul agresiunilor desfășurate de armata rusă în Ucraina.
O astfel de decizie tocmai a fost adoptată de Google, care a decis să aplice mai multe sancțiuni împotriva Rusiei. Mai precis, gigantul american a blocat descărcarea aplicațiilor plătite în Rusia. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, compania și-a modificat politicile în baza cărora platforma funcționează.
Amintim că astfel de decizii au mai fost luate și de alte mari platforme din industria tehnologică, precum YouTube, care a blocat canalele Russia Today și Sputnik pe teritoriul comunitar.