Google pune piciorul în prag. Cum vor fi sancționați angajații care nu se întorc la birou

Sursă: Dreamstime

Încă din martie 2022, Google și-a chemat personalul înapoi la birou, mișcare urmată de atunci de alte companii Big Tech, precum Meta și Amazon.

Se pare, însă, că nu toți angajații au fost de acord să renunțe la munca de-acasă, compania impunând acum respectarea strictă a politicii sale privind revenirea la birou. Potrivit notificărilor interne, Google va lega prezența la birou de evaluările de performanță și va folosi datele de pe ecusoane pentru a urmări cine vine și cine nu, informează Tech.

Prin această măsură, Google dă semnalul că vrea, cu orice preț, ca angajații săi să revină fizic la muncă, așa cum era înainte de pandemie.

Google leagă prezența fizică de performanță

În notele interne publicate zilele trecute, Google a anunțat că își actualizează politica privind sistemul de lucru hibrid, insistând ca personalul să fie prezent la birou trei zile pe săptămână.

Politica ”celor trei zile pe săptămână” nu este ceva nou. Google a introdus-o în urmă cu mai bine de un an. Cu toate acestea, unii angajații s-au opus,  alegând să muncească de-acasă, de aici probabil și reacția mai dură a gigantului american.

Notele sugerează că prezența la locul de muncă va fi direct legată de performanță și că angajații vor fi urmăriți, cu ajutorul ecusoanelor, care vor arăta dacă au dat, sau nu, pe la birou.

Reticența persistă

Deși Google nu a împărtășit informații privind numărul angajaților care respectă programul de birou de trei zile, faptul că acum  pune piciorul în prag arată că nu a fost suficient. Potrivit e-mailului trimis de Fiona Cicconi, chiar și cei care muncesc doar de-acasă sunt încurajați vină la birou. Pe de altă parte, există potențialul impact asupra moralului angajaților, după ce compania a renunțat la 12.000 de oameni, la începutul anului. Alphabet, compania care deţine Google, a decis să elimine aproximativ 12.000 de locuri de muncă, adică 6% din forţa sa de muncă.

Google nu vrea să piardă banii

Sundar Pichai, directorul general al Alphabet, a declarat într-o notă către personal că firma şi-a mărit rapid numărul de angajaţi în ultimii ani ”pentru o realitate economică diferită de cea cu care ne confruntăm astăzi”. ”Îmi asum întreaga responsabilitate pentru deciziile care ne-au condus aici”, a spus el. Reducerile au venit la câteva zile după ce rivalul Microsoft a anunţat că va concedia 10.000 de angajaţi. Având în vedere investiția uriașă, de 10 miliarde de dolari, făcută de Google în spațiul de birouri, este cât se poate de firesc că acum vrea  să nu piardă acești bani.

Big Tech își aduce angajații înapoi în birouri

Cerințele de revenire fizică la locul de muncă, după 2 ani de pandemie, nu sunt o premieră. Majoritatea jucători mari din spațiul tehnologic au cerut angajaților să revină fizic la birou. Iar cei care refuză riscă să fie sancționați. Cel mai notabil exemplu în acest sens rămâne compania Tesla, a lui Elon Musk, care a amenințat cu tactici similare celor luate de Google – urmărirea prezenței personalului pe baza ecusoanelor. Deocamdată, există numeroase companii care oferă oportunități de lucru la distanță.

Alte companii, inclusiv Microsoft, Goldman Sachs și Amazon, au anunțat deja disponibilizări. Meta a declarat în noiembrie 2022 că dă afară peste 11.000 de angajați, adică 13% din forța de muncă. Economiștii-șefi se așteaptă ca reduceriea locurilor de muncă să continue pe tot parcursul anului 2023.