Google a contestat decizia justiţiei franceze de a interzine continuarea digitalizării volumelor de literatură franceză fără acordul editorilor.

Pe data de 21 ianuarie Google a contestat decizia emisă de un tribunal din Paris în decembrie 2009, prin care se interzicea continuarea procesului de digitalizare a literaturii franceze. Tribunalul a condamnat compania Google pentru că a reprodus texte din cărţi fără acordul titularilor drepturilor de autor şi a interzic companiei să continue digitalizarea. De asemenea, Google a fost condamnat la plata daunelor morale în valoare de 300.000 de euro.

Hotărârea instanţei a venit la trei ani după ce editura La Martinière a dat în judecată Google Inc. şi Google Franţa penru că a digitalizat fără autorizaţie câteva mii de cărţi. „În aşteptarea unei decizii fianale, cele două părţi vor încerca să se apropie. Procesul ne împiedică însă să comunicăm”, a mai spus Alexandrei Neri, avocata companiei americane. Pe de altă parte, în Statele Unite, Departamentul american de Justiţie a estimat că acordul încheiat de Google şi edituri în legătură cu proiectul de bibliotecă digitală al companiei nu este satisfăcător, în pofida „progreselor substanţiale”.

Departamentul american de Justiţie a formulat obiecţii în ceea ce priveşte acordul, în septembrie 2009, susţinând că documentul transformă Google în singurul deţinător al drepturilor asupra operelor „orfane”, ale căror autori nu pot fi identificaţi, şi a cărţilor ale căror drepturi sunt deţinute de cetăţeni străini. În plus, justiţia a mai cerut ca rivalii Google să aibă acces la cărţi în aceleaşi condiţii ca şi Google. Rivalii companiei Google, asociaţiile de apărare a drepturilor consumatorilor, precum şi guvernele francez şi german au denunţat la rândul lor acordul iniţial, cerând modificarea lui prin acţiune intentată în justiţie, în Statele Unite ale Americii.

SURSA: Mediafax