Anunț important făcut de Google
Acesta este mesajul pe care l-au dat recent lobbyștii gigantului tehnologic, al cărui motto este „Fă ce trebuie!”, dar factorii de decizie au început deja să se gândească ce anume ar trebui să stabilească regulile, scrie Politico.
Între timp, experții juridici, legiuitorii și micile startup-uri se tem de istoricul companiei privind confidențialitatea și de capacitatea acesteia de a păcăli autoritățile de reglementare, subliniază publicația.
Google vrea să domine IA și vede oportunități în industria sănătății
Google vrea să domine AI și vede oportunități în industria sănătății. Tehnologia companiei parcurge dosarele medicale, lucrările de cercetare, imagistică și ghidurile clinice pentru a ajuta medicii să diagnosticheze bolile și să evalueze opțiunile de tratament.
Spitalele folosesc deja inteligența artificială, chiar dacă guvernul nu a decis acele reguli care să îi asigure siguranța și eficacitatea.
Președintele Joe Biden a emis un ordin executiv la sfârșitul lunii octombrie, prin care cere agențiilor guvernamentale să elaboreze un plan clar.
La jumătatea lunii noiembrie, Google a publicat o agendă de politici pentru IA, solicitând legi și infrastructură pro-inovare pentru a sprijini progresul și adoptarea AI, amintește publicația.
Prin urmare, Google a angajat foști oficiali de la Food and Drug Administration pentru a stabili discuțiile cu administrația Biden.
Rivalii Google au motive să se teamă
În vară, senatorul democrat Mark Warner i-a trimis o scrisoare lui Sundar Pichai, CEO-ul Google, în care se declara îngrijorat de faptul că spitalele folosesc inteligența artificială a companiei, fără o suficientă verificare.
„Se spune că ceste instrumente pot salva mai multe vieți”, a declarat el pentru POLITICO, adăugând că acestea „pot face și opusul, dăunând pacienților, fără norme clare.”
Rivalii companiei consideră, de asemenea, că, în același mod în care Google domină căutarea pe internet, tot așa vrea să domine tot ce înseamnă IA.
„Practic, vor crea o configurație în care vom depinde doar de ei pentru a merge mai departe”, a declarat Punit Soni, CEO al companiei Suki AI, referindu-se la marii jucători din domeniul tehnologiei din domeniul sănătății, inclusiv la Google.
Inteligența artificială generativă este de neoprit
În acest an, inteligența artificială generativă a devenit un termen popular, diverse aplicații atrăgând atenția publicului și determinând companiile să concureze între ele pentru a lansa produse similare care, în opinia lor, vor revoluționa procesele de lucru. Google, o subsidiară a Alphabet, nu a oferit încă un comentariu ca răspuns la solicitarea Reuters.
Obiectivele reglementării sunt greu de setat, deoarece IA evoluează rapid. Nu trece nicio zi fără ca un startup să nu vină cu ceva nou. Nici măcar dezvoltatorii llms nu pot spune ce capacități vor prezenta acestea. De aceea, trebuie să existe teste care pot evalua cât de riscante ar putea fi aceste modele.
Fără astfel de „evaluări”, va fi greu de verificat dacă un model respectă anumite reguli.
Companiile tehnologice pot susține reglementarea, dar vor să fie una restrânsă și să vizeze doar riscuri extreme. La o audiere în Senatul SUA, din iulie, Dario Amodei, directorul executiv al Anthropic, a avertizat că modelele IA vor putea, în câțiva ani, să ofere toate informațiile necesare pentru a construi arme biologice. Astfel, va permite „multor actori să comită atacuri biologice la scară largă”.
Google are propriul serviciu de inteligență artificială
Google și-a lansat serviciul de inteligență artificială, Bard, pentru a concura cu ChatGPT. Serviciul este disponibil în prezent pentru un grup restrâns de utilizatori din:
- SUA
- Marea Britanie
Se bazează pe o tehnologie pe care Google o dezvoltă de ani de zile. Deși Bard va avea propriul site web, nu va fi promovat pe scară largă de Google Search.