Fostul premier britanic Gordon Brown a recunoscut că a făcut o 'mare greşeală' în modul în care a abordat reglementările financiare înainte de prăbuşirea sistemului bancar, relatează The Daily Telegraph în ediţia de luni.
În prima sa declaraţie în care îşi asumă o parte din responsabilitate pentru criza financiară, fostul premier a susţinut că nu a înţeles cât de ‘încurcată’ a devenit lumea instituţiilor financiare.
Comentariile sale, scrie The Telegraph, vor fi cu siguranţă folosite de conservatori, drept dovadă că laburiştii au jucat un rol în criza economică.
Remarcile lui Brown vin în contextul în care Ministerul de Finanţe se pregăteşte să primească o evaluare despre felul în care băncile din Marea Britanie ar trebui să funcţioneze în viitor. Evaluarea este realizată de The Independent Commission on Banking (ICB), condusă de Sir John Vickers, care urmează să recomande reforme semnificative pentru ca băncile să nu îşi mai asume riscuri inutile şi pentru a încuraja concurenţa mai mare.
Brown, care a fost criticat pentru că nu a mai participat la dezbaterile economice din Camera Comunelor, a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe care a avut loc la Bretton Woods, New Hampshire, la sfârşitul săptămânii.
A fost prima dată, comentează publicaţia, când fostul premier s-a referit în mod explicit la sistemul de reglementare pe care l-a elaborat în timpul primului mandat laburist la putere. El s-a concentrat pe Autoritatea Serviciilor Financiare (FSA), pe care Brown a creat-o, printr-o mişcare surprinzătoare, în prima sa zi petrecută în calitate de ministru de finanţe în 1997. FSA a fost însă pe larg critică în timpul crizei financiare, pentru că nu a putut prezice şi gestiona criza.
‘Am creat FSA crezând că problema va veni de la eşecul unei instituţii individuale. Aceasta a fost marea greşeală. Nu am înţeles exact cât de încurcate sunt lucrurile’, a admis Brown, adăugând că şi-a acceptat partea sa de responsabilitate.
Gordon Brown este de aşteptat să se confrunte cu criticile din raportul ICB pentru relaxarea regulilor de concurenţă, care au permis ca Lloyds TSB să fuzioneze cu HBOS, după colapsul Lehman Brothers. Fuziunea, prezentată drept o mişcare de urgenţă pentru a opri panica de pe pieţe, a fost extrem de controversată din cauza dimensiunii celor două bănci.