Micsorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) constituie o parte importanta a planului de urgenta pentru salvare economica, document pe care premierul britanic il va prezenta luni. Reducerea temporara a acestei taxe, aflata in prezent la nivelul de 17,5% acre ca principal scop stimularea cosnumului in Marea Britanie.

Trezoreria a refuzat insa sa confirme nivelul reducerii care va intra in vigoare inaintea Craciunului. Totusi, conform normelor Uniunii Europene (UE), TVA-ul nu poate fi coborat sub nivelul de 15%.

Potrivit analistilor economici, o reducere cu 2,5 puncte procentuale a TVA-ului din Marea Britanie va duce la „scutirea” agentilor economici cu 12,5 miliarde de lire anual.

Astfel, reducerea TVA-ului poate deveni pe departe cel mai important element al programului de stimulare fiscala in cuantum de 15 miliarde de lire, sustinut de Brown.

De asemanea, aceasta va fi prima data in care orice guvern de la Londra a redus aceasta taxa.

Dupa o serie de consultari in privinta altor solutii, ministrii au ajuns la concluzia ca reducerea TVA-ului este cea mai eficienta modalitate prin care economia poate fi stimulata, intrucat aceasta masura ofera un avantaj direct clientilor, pentru stimularea consumului.

Administratia engleza spera ca dupa ce taxa va reveni la nivelul ei actual, (n.r. peste maxim doi ani), economia se va afla deja pe drumul revigorarii.

Sursa: Sunday Times