'Pe ansamblul gospodăriilor, în anul 2016, consumul mediu zilnic pe o persoană a fost de 2.376 calorii şi 80,9 g protide (2401 calorii şi 81,1 g protide în anul 2015). Atât în anul 2016, cât şi în anul precedent, consumul cel mai înalt s-a remarcat în gospodăriile de pensionari (2543 calorii şi 86,6 g protide – în 2016, respectiv 2562 calorii şi 86,8 g protide – în 2015), iar cel mai scăzut în gospodăriile de şomeri (2114 calorii şi 71,5 g protide – în 2016, respectiv 2120 calorii şi 71,7 g protide – în 2015)', se arată în document.
Potrivit acestuia, consumul alimentar mediu zilnic exprimat în calorii şi protide se diferenţiază mai mult în funcţie de dimensiunea gospodăriilor, de numărul copiilor sub 18 ani şi de mărimea veniturilor.
'Cele mai mari diferenţe s-au înregistrat în raport cu mărimea gospodăriilor. Astfel, atât în anul 2016, cât şi în anul precedent, consumul cel mai înalt s-a înregistrat în gospodăriile formate dintr-o singură persoană: 3213 calorii şi 109,6 g protide în anul 2016 şi, respectiv 3.187 calorii şi 108,3 g protide în anul 2015, cu 35,2% şi respectiv cu 32,7% mai mare faţă de media pe total gospodării şi cu 61,8%, respectiv cu 60,0% mai mare decât consumul unei persoane ce face parte dintr-o gospodărie compusă din 6 şi mai multe persoane', menţionează sursa citată.
Există de asemenea, diferenţe semnificative între gospodăriile care au în componenţă copii sub 18 ani şi gospodăriile fără copii. De altfel, atât în anul 2016, cât şi în anul precedent, categoria de gospodării cu nivelul cel mai scăzut al consumului alimentar mediu zilnic pe o persoană (1.948 calorii şi 66,4 g protide – în 2016, respectiv 1.967 calorii şi 67,3 g protide – în 2015) este cea formată din gospodăriile în care există 4 şi mai mulţi copii sub vârsta de 18 ani.
AGERPRES