Gospodăriile din UE, vinovate pentru 55% din deșeurile alimentare în 2020
Eurostat a venit cu noi date în ceea ce privește risipa de alimente și spune că gospodăriile din blocul comunitar au irosit 70 de kilograme de alimente pe persoană în anul 2020. Instituția mai spune că 55% din totalul deșeurilor alimentare din Uniunea Europeană în anul 2020 provin de la gospodării.
În primul raport al Eurostat pe această temă se arată că, în același an, risipa totală de alimente în Uniunea Europeană a fost de 127 de kilograme pe cap de locuitor. Instituția amintește că la începutul anului 2020, populația estimată era de 447,7 milioane de locuitori.
De asemenea, Eurostat mai spune că restul de 45% din totalul deșeurilor alimentare din blocul comunitar au provenit de la lanțurile de aprovizionare cu alimente.
Alți contribuitori la deșeurile alimentare
Eurostat mai spune că alți mari contribuitori la deșeurile alimentare au fost producătorii de alimente și băuturi, ei având 23 de kilograme de deșeuri pe persoană, dar și producția primară, care a avut 14 kilograme de astfel de deșeuri.
De asemenea, instituția europeană mai spune că au existat sectoare în care există sectoare în care există strategii de reducere a deteriorării, cum ar fi utilizarea pieselor aruncate ca produse secundare.
În ceea ce privește restauratele și serviciile de alimentație, ele au reprezentat 12 kilograme de deșeuri alimentare pe persoană în același an, această cantitate reprezentând 9% din totalul Uniunii Europene. Eurostat mai arată că comerțul cu amănuntul și alte tipuri de distribuție alimentară au risipit cel mai puțin.
Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, risipa de alimente la nivel mondial reprezintă între 8 și 10 % din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră, iar combaterea risipei de alimente de către consumatori rămâne o provocare în UE și în întreaga lume, se arată pe site-ul oficial al Comisiei Europene.
Deșeurile alimentare reprezintă o problemă climatică uriașă
Aproximativ o treime din totalul alimentelor este irosită la nivel mondial, potrivit Project Drawdown, iar risipa de alimente este responsabilă pentru aproximativ 8% din emisiile globale de gaze cu efect de seră. În SUA, ReFed – o organizație non-profit dedicată eliminării pierderilor și risipei de alimente în întreaga țară – a estimat că, în fiecare an, alimente în valoare de aproape 90 de miliarde de mese rămân nevândute sau neconsumate.
Acest lucru este îngrozitor pentru planetă, deoarece alimentele irosite – fie că provin de pe rafturile magazinelor alimentare, de la resturile de la restaurant sau de la alimentele perisabile uitate în frigidere – sfârșesc în cele din urmă în gropile de gunoi, unde generează metan, un gaz invizibil și inodor cu o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare pe termen scurt decât dioxidul de carbon, scrie CNN Business.