GPS-ul, accesoriu obligatoriu pentru orice automobil

Un sistem de navigaţie ar trebui să se regăsească la bordul oricărui automobil, iar dacă maşinile de lux vin cu GPS-uri integrate, cei care nu îşi permit o maşină cu pretenţii îşi pot alege sistemul preferat dintr-o gamă variată de modele.

Un sistem GPS te poate îndruma până în Germania pe cea mai scurtă rută, economisind astfel combustibil şi timp, sau te poate duce în mijlocul unui câmp indicându-ți că te afli pe o autostradă. Posesorii de automobile populare, spre deosebire de cei care conduc maşini de lux, au posibilitatea să îşi monteze orice model de GPS after-market la bordul automobilului.

La achiziţionarea unui sistem GPS,  trebuie ţinut cont de mai multe criterii. Cel mai important este gradul de detaliere a hărţilor şi serviciile de actualizare ulterioară. Pe piaţă se găsesc în prezent multe modele cu hărţi din 2010, dar aparatul pe care îl achiziţionezi trebuie să permită actualizarea cu noile drumuri, puncte de interes şi oricare alte modificări survenite. Pentru a evita acest gen de probleme, se recomandă alegerea unui model care vine cu update-uri pe viaţă, precum cele realizate de Mio sau Garmin – producătorul care oferă și cea mai bună hartă pentru România. RO.A.D.2012.10 dispune de un număr de peste 1.200 de localități la nivel de detaliu, cu acoperire din Delta Dunării și până în vârful Munților Carpați. Marele atu al hărții este vizualizarea în format 3D a siturilor culturale și istorice de referință.

Un alt element esențial la alegerea unui dispozitiv GPS este procesorul. Frecvenţa acestuia poate varia între 200 şi 600 de MHz. Cu cât mai mare, cu atât vor fi calculate rutele mai rapid. O noutate, prezentă pe tot mai multe aparate, este funcția Bluetooth. Ea permite conectarea telefonului mobil la GPS, oferind posibilitatea de a prelua apelurile pe ecranul dispozitivului transformat în sistem hands free. Suportul de fixare, autonomia bateriei şi dimensiunea ecranului sunt, de asemenea, elemente importante.