Grâul de la bursă umflă preţul pâinii

Preţul grâului din România s-a dublat în ultimele patru luni. Specialiştii consideră că este inevitabilă o nouă scumpire a pâinii. Din cauza scăderii producţiei, România va fi obligată anul acesta să importe grâu, cel mai probabil, din Ungaria. Preţul grâului a crescut în România de la 250 lei pe tonă, la începutul toamnei trecute, până la aproximativ 500 lei tonă în prezent. În unele pieţe agroalimentare, kilogramul de grâu era vândut luna trecută la un preţ

Preţul grâului din România s-a dublat în ultimele patru luni. Specialiştii consideră că este inevitabilă o nouă scumpire a pâinii. Din cauza scăderii producţiei, România va fi obligată anul acesta să importe grâu, cel mai probabil, din Ungaria.

Preţul grâului a crescut în România de la 250 lei pe tonă, la începutul toamnei trecute, până la aproximativ 500 lei tonă în prezent. În unele pieţe agroalimentare, kilogramul de grâu era vândut luna trecută la un preţ de 0,6 lei, peste preţul de referinţă de 0,45 lei pe kilogram. Pe lângă influenţele exercitate de majorările tarifelor la gazele naturale şi electricitate, preţul grâului a urmat trendul de pe principalele pieţe internaţionale de cereale. La bursa din Chicago, cotaţia a crescut cu peste 30% în ultimele luni, ajungând în decembrie 2006 la aproape 190 dolari pe tonă, în vreme ce în Franţa a depăşit 200 de dolari. Aceasta este o veste bună pentru unii producători agricoli, dar tristă pentru consumatori. „Preţul pâinii va creşte pentru că ponderea materiei prime în costul final este de peste 60%“, declară pentru Capital Viorel Marin, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România.

Tendinţa nu este determinată de o conjunctură pe termen scurt, ci este explicată de cele mai simple legi ale economiei de piaţă. „Preţul grâului a crescut pentru că, la nivel global, cererea este mai mare decât oferta cu peste 25 de milioane de tone. Asta înseamnă că se consumă din stocuri şi că sunt condiţii pentru menţinerea unui preţ ridicat în continuare“, afirmă Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – Rompan. Diferenţa substanţială dintre producţie şi consum la nivel mondial este cauzată, pe de o parte, de scăderea recoltelor în majoritatea ţărilor exportatoare de cereale iar, pe de altă parte, de creşterea cererii pentru consum.

Asupra cererii internaţionale de grâu acţionează mai mulţi factori. În primul rând, populaţia creşte constant. În al doilea rând, în multe state în curs de dezvoltare s-au înregistrat creşteri economice importante, care au oferit tot mai multor oameni resursele necesare pentru a consuma mai mult.

Dacă există suficienţi factori care au menţinut cererea la un nivel ridicat, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu producţia. Recolta globală de anul trecut a fost mai mică decât cea din 2005, iar pentru anul curent Departamentul de Agricultură al Statelor Unite prognozează o diminuare şi mai pronunţată. Scăderea din acest an va fi cauzată de condiţiile meteorologice nefavorabile din mai multe ţări. Astfel, producţia din 2007 a Australiei va scădea cu aproape 60%, din cauza secetei prelungite. Scăderi de producţie se vor înregistra şi în Brazilia, Statele Unite, Rusia şi Ucraina, dar şi în Uniunea Europeană, cel mai mare producător şi consumator din lume. În România, piaţa cerealelor este influenţată atât de cotaţiile internaţionale, cât şi de factori interni. Preţul din ţara noastră a crescut în primul rând ca efect al scăderii producţiei de anul trecut cu aproape 30% comparativ cu cea obţinută în 2005. O altă cauză ce a condus la majorarea preţului autohton este faptul că jucătorii străini care comercializează cereale la scară internaţională sunt activi şi pe piaţa românească. Ei cumpără grâul din ţara noastră atunci când este mai ieftin şi îl exportă în ţările în care preţul este mai mare. Efectul este pervers: în condiţiile în care cererea de pe piaţa locală este ridicată, astfel de achiziţii creează un deficit la nivelul ofertei interne, iar preţurile cresc. Potrivit Ministerului Agriculturii, numai în primele zece luni din 2006 exporturile de grâu s-au triplat faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la valoarea de circa 75 milioane de euro (aferentă unei cantităţi de 756,3 mii tone). „Din analizele noastre, am constatat că nu sunt rezerve suficiente pentru asigurarea necesarului de consum. Cel mai probabil, vom importa din Ungaria“, afirmă Aurel Popescu. La rândul său, Viorel Marin consideră că cea mai bună opţiune ar fi Ungaria, întrucât după aderare nu mai este convenabil să importăm din Rusia, Ucraina, SUA sau Turcia, din cauza modificării regimului taxelor vamale. „Dat fiind faptul că şi în unele ţări din Uniunea Europeană este un deficit de grâu, Ungaria a fost deja asaltată, în decembrie, de cumpărători din Germania, Franţa şi Italia“, este de părere Viorel Marin.

Dacă sursa viitoarelor importuri rămâne încă incertă, un lucru este sigur: vom plăti pentru grâu preţuri internaţionale.  

615 milioane tone
reprezintă consumul de grâu estimat pentru anul 2007 la nivel mondial. Consumul va fi în acest an cu 27 milioane tone mai mare decât producţia