Pentru prima dată, sărăcia extremă a scăzut sub 10% din populația globului. Acum 25 de ani, peste o treime din populația lumii trăia sub pragul internaţional de sărăcie. În 2012, a fost sub 13%. Sub nouă linie internaţională de sărăcie de $ 1,90 pe zi, procentul a scăzut la 9,6%, potrivit Băncii Mondiale, scrie portalul de ştiri Business Insider.
Noul nivel de sărăcie la nivel mondial utilizează datele preţurilor actualizate pentru a oferi o imagine mai exactă a costurilor alimentelor de bază, îmbrăcăminte și adăpost din întreaga lume. Cu alte cuvinte, valoarea reală de 1,90 dolari a preţurilor de astăzi este echivalentă cu suma de 1,25 dolari din 2005.
Regiuni din Asia de Est și Pacific au făcut cele mai mari progrese. În 1990 peste 60% din populație trăia în sărăcie. Astăzi acest număr este estimat la 4,1%. Asia de Sud a arătat de asemenea progrese, coborând de la 51% la 13,5%, în timp ce Africa sub-sahariană ramane zona cea mai lovită de sărăcie cu 35,2% din populație trăind cu mai puțin de 1.90 de dolari pe zi.
Investițiile în educație, sănătate și protecție socială, alături de creșterea puternică în țările în curs de dezvoltare sunt responsabile, în principal, pentru declinul rapid al sărăcie la nivel mondial.
"Acestă nouă prognoză privind sărăcia, care se încadrează într-o singură cifră, ar trebui să ne dea un nou impuls și să ne ajute să ne concentrăm și mai mult în mod clar pe cele mai eficiente strategii pentru a pune capăt sărăciei extreme", a declarat Jim Yong Kim, președintele Băncii Mondiale.
Utilizând nivelul anterioar al Băncii Mondiale, de 1,25 dolari pe zi, Națiunile Unite au stabilit că sărăcia extremă va fi eradicată până în 2030.
Cu toate acestea, respectivul progres ar putea fi amenințat de schimbările climatice. Un raport recent al Oxfam arată că cele mai sărace regiuni ale lumii au fost cele mai expuse riscului de a fi afectate de schimbările climatice, în ciuda faptului că cele mai mici emisii de carbon din lume. Regiuni extrem de dependente de mijloacele de subzistență sensibile la climă ar putea vedea o revenire la sărăcie dacă schimbările climatice continuă să accelereze.
De asemenea, clasa de mijloc la nivel mondial a crescut. Din 2001, potrivit cercetării Pew, numarul de persoane care ar putea fi considerate parte a clasei de mijloc la nivel mondial s-a dublat, ceea ce inseamna că aşa numita middle class din întreaga lume este acum de aproximativ 13% din populația globului. Această prosperitate se referă în mare parte la America Latină, China și Europa de Est. Majoritatea lumii este încă clasificată ca având venituri mici.
Unde te situezi în economia globală? Verifică cu ajutorul calculatorului de venituri Pew.
Articolul original poate fi citit în World Economic Forum. Copyright 2015