Batalia itre principalele companii producatoare de placi video se duce pe viata si pe moarte, fiecare dintre acestea dublind performanta la fiecare noua generatie de produse.
La nivelul puterii de procesare a aplicatiilor uzuale, cerinta a fost i mare parte satisfacuta de ultimele dezvoltari i domeniu, isa i ceea ce priveste grafica tridimensionala, 3D, si a titlurilor multimedia care sa apropie cit mai mult lumea virtuala de cea reala, mai este suficient loc pentru dezvoltare si imbunatatire. in consecinta, aceasta industrie va mai avea de lucru citiva ani buni de acum icolo.
Din punctul de vedere al firmelor care comercializeaza acest gen de produse, piata este impartita i trei segmente distincte: categoria business, cea a gamerilor iraiti si cea a profesionistilor.
Primul segment, cel al cumparatorilor care au nevoie de o placa video pentru rularea unor aplicatii obisnuite de birou: Word, Excell etc., sau pentru un scurt joc Solitare i pauza de cafea, nu cumpara, i general, o placa video separata sau scumpa.
Pentru acestia, o placa video rapida i 2D, cu suficienta memorie pentru a rula la o rezolutie decenta, cu un maximum de adincime de culoare, 32 biti, este suficienta. Frecventa de procesare a datelor nu trebuie sa depaseasca performantele de care este capabil monitorul. De exemplu, o frecventa de 75 Hz la 1600 x 1200 nu este buna daca monitorul este de doar 14″ si nu suporta decit 800 x 600 la 72 Hz.
O placa video poate costa peste 15 mil. lei
Asa ca solutia catre care acest segment de cumparatori se idreapta este cea oferita de placile video integrate i chipset-ul placii de baza a computerului. Cele mai bune astfel de chipset-uri de pe piata romineasca, si cele mai cautate, sunt Intel 810 si 815, cu preturi cuprinse itre trei si patru milioane de lei. Categoria formata din jucatorii iraiti, cea mai fidela clientela a magazinelor unde se comercializeaza placi video, are altfel de probleme. Majoritatea jocurilor pentru PC din ultima generatie folosesc platforma software Direct X, adica pentru procesare 3D, Direct 3D. Toate acceleratoarele vin impreuna cu drivere mai mult sau mai putin optimizate, deci nu sunt prea mari probleme cu suportul pentru Direct X.
Pentru jocurile ce necesita Open GL, placile trebuie sa aiba driverul Open GL ICD pentru aceasta platforma. Altfel nu veti putea juca Quake, de exemplu, decit i mod software. O alta platforma software majora este Glide, dezvoltata de firma 3D FX, achizitionata de curind de catre cei de la nVidia, care detin acum patentul pentru producerea celebrelor placi Vodoo. Deci un joc pentru Glide nu va putea fi jucat decit cu o varietate de placa Vodoo.
La ora actuala, comerciantii romini recomanda, pe baza volumului de vinzari, placa GeForce 2 MX care este bestseller pe segmentul de piata al gamerilor. Preturile acestor placi variaza itre 3.700.000 si 4.200.000 de lei.
Cei care doresc un produs de lux ce sa le garanteze o perfectiune a imaginii ce sa le permita sa vada cum se sparge picatura de ploaie i zeci de stropi trebuie sa fie pregatiti sa scoata din buzunar 6.200.000 pentru o placa GeForce 2 GTS. in sfirsit, cea de-a treia categorie de consumatori de placi video este cea a profesionistilor. Acestia sunt graficieni, arhitecti etc., pentru care placa video a PC-ului pe care lucreaza este un element vital i desfasurarea i bune conditii a activitatii profesionale.
Pentru acest segment de utilizatori performantele placii video sunt puse pe primul plan, asa ca recomandarea comerciantilor este un produs de cea mai ialta calitate, chiar daca acesta atinge preturi exorbitante. Un astfel de produs, recomandat de cifre de vinzari foarte mari, este GeForce 2 Ultra care usureaza buzunarele cumparatorilor de 15.500.000 de lei.
Grafica buna se face pe bani grei
18 ianuarie 2001, 12:00
Ultima modificare în 18 ianuarie 2001, 14:00
Batalia itre principalele companii producatoare de placi video se duce pe viata si pe moarte, fiecare dintre acestea dublind performanta la fiecare noua generatie de produse. La nivelul puterii de procesare a aplicatiilor uzuale, cerinta a fost i mare parte satisfacuta de ultimele dezvoltari i domeniu, isa i ceea ce priveste grafica tridimensionala, 3D, si a titlurilor multimedia care sa apropie cit mai mult lumea virtuala de cea reala, mai este suficient loc pentru dezvoltare si imbunatatire. i
Etichete: arhiva,
placa,
video
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook