Este doliu în lumea culturală din România! Biblioteca Naţională a României anunţă că graficianul Dan Erceanu, fost director al instituţiei, a încetat din viaţă, la vârsta de 77 de ani.
Dan Erceanu s-a născut pe 29 august 1943 la Bucureşti. Considerat un senior al graficii româneşti, el a absolvit Institutul de Arte Plastice Bucureşti în 1969, clasa Vasile Kazar şi Ion State.
A fost recompensat de-a lungul carierei cu numeroase premii naţionale şi internaţionale şi a avut 18 expoziţii personale la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Munchen, Brehlolt, Wurzburg, Heidelberg, TeI-Aviv, Boston, New York.
A condus Biblioteca Naţională timp de şase ani: „Un model de dăruire, de modestie şi stăruinţă”
„Am aflat cu adâncă tristeţe de plecarea din această viaţă a graficianului Dan Erceanu, director al Bibliotecii Naţionale a României între anii 1997 – 2002 şi 2005 – 2006.
Fineţea spirituală, tăria de caracter şi discreţia lui Dan Erceanu au făcut ca trecerea sa prin istoria Bibliotecii Naţionale a României să fie un model de dăruire, de modestie şi stăruinţă în slujirea culturii române şi a patrimoniului documentar scris al ţării noastre.
Vom păstra o caldă şi luminoasă amintire celui care a condus, timp de şase ani, una dintre cele mai importante instituţii de cultură ale ţării. În aceste momente de profundă întristare, îngăduiţi-ne, în numele Bibliotecii Naţionale a României, să transmitem sincere condoleanţe familiei”, a transmis Biblioteca Naţională a României prin intermediul unui mesaj postat pe pagina de Facebook a instituţiei.
Lucrările sale pot fi găsite în muzee din România, dar şi în colecţii private din Germania sau SUA
Dan Erceanu a participat şi la Bienale internaţionale cu juriu: Florenţa, Ljubljana, Barcelona, Berlin, Bilbao, Veneţia, Friedrikstadt, Heildelberg, Cracovia.
A fost organizator al primei expoziţii „Podul” a Atelierului de gravură al UAP – 1974 şi a realizat decoruri şi costume pentru spectacole de teatru.
A realizat concepţia grafică la numeroase volume publicate în diverse edituri din ţară, afişe pentru filme şi piese de teatru.
Lucrările sale se află în muzee din ţară, precum şi în diverse colecţii private din ţară şi din străinătate – Germania, Statele Unite ale Americii.
„Vederea artei îmi face poftă de a face artă (…) Îmi pare rău cînd sunt nevoit să vând”
„Creația mea a fost un vis continuu. Ca structură personală, eu sunt un imaginativ, construiesc imagini, situații, personaje. Sunt și o natură contemplativă, dar și extrem de productivă, în sensul că proiectez mental foarte multe lucruri.
În general, dacă apuc să mai am o lucrare sub ochi, simt că aș mai lucra la ea. După părerea mea, arta cheamă artă. Cred că vederea artei îmi face poftă de a face artă, și nu e vorba doar de artă mea. Îmi pare rău cînd sunt nevoit să vând, să renunț la o lucrare pe care o văd cap de serie sau în mijlocul unei serii.
Știu că foarte mulți artiști trăiesc această stare. În general, aș ține toate lucrările mele pe lîngă mine. Le-aș da drumul în lume cât mai târziu”, spunea Dan Erceanu, într-un interviu acordat în 2003 pentru Observator Cultural.