În primul grafic este rerezentat un raport al nivelului proprietăților în construcție, pus față în față cu vânzările. Evoluția este realizată pe ani, în intervalul 2000-2011. După cum se vede, numărul proprităților nevândute a crescut de la an la an, anul 2011 fiind anul în care aproape că s-a atins nivelul de 3 miliarde de metri pătrați nevânduți.
Al doilea grafic arată faptul că timpul, exprimat în număr de ani, în care se vând proprietățile este tot mai mare. Practic, în decurs de 11 ani, acest timp a crescut cu un an. Adică, dacă în 2000 îți lua 3 ani să vinzi o proprietate aflată în construcție, în 2011 îți lua 4 ani.
Și cu toate acestea, în China se tot construiește. În al treilea grafic, avem reprezentate evoluțiile din domeniul imobiliar, care atinseseră un punct de minim în 2009, după care au început să crească din nou, atingând în 2012 un nivel apropiat de cel din 2008.
La acestea adăugăm și informația pe care o serie de economiști o împărtășesc, și anume aceea că în spatele acestor investiții din domeniul imobiliar care tot cresc sunt bani veniți din credite bancare, care la un moment se vor transofrma în active toxice, pe calapodul pe care a fost construită criza imobiliară americană, care s-a transformat în șocul financiar care a culminat cu falimentul Lehman.
Nouriel Roubini a spus că estimează că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temelii sistemul bancar chinez.
Și pentru că pentru unii cifrele nu sunt suficiente pentru a ilustra o stare de fapt, mai jos aveți câteva imagini culese de prin mall-urile FANTOMĂ din China: