Frontiera între SUA şi Canada va rămâne închisă pentru deplasările neesenţiale cel puţin încă o lună, până la 21 ianuarie, pentru a stopa răspândirea pandemiei de COVID-19, a anunţat vineri guvernul canadian, relatează AFP.
Închiderea frontierelor SUA cu cei doi parteneri ai săi de liber schimb de pe continent, Canada şi Mexic, a fost decisă în martie şi prelungită apoi în fiecare lună.
Ce este totuşi permis?
Noua prelungire a închiderii frontierei „va contribui la protejarea oamenilor din cele două părţi ale frontierei”, a spus premierul canadian Justin Trudeau în cadrul unui briefing de presă.
Singurele care sunt permise sunt comerţul de bunuri şi mărfuri şi călătoriile considerate esenţiale.
„Deciziile noastre vor continua să se bazeze pe cele mai bune sfaturi de sănătate publică pentru a asigura securitatea canadienilor”, a adăugat ministrul Securităţii Publice, Bill Blair, pe Twitter.
Peste 400.000 de persoane trec în fiecare zi într-o perioadă normală frontiera între Canada şi SUA. Acest flux de vizitatori transfrontalieri a scăzut cu peste 95% din martie în comparaţie cu anul trecut, potrivit statisticilor canadiene, scrie Agerpres.
Schimburi comerciale zilnice de 1,5 miliarde de euro
Schimburile de bunuri şi mărfuri de-o parte şi de alta a frontierei, lungă de aproape 8.900 km, totalizează cotidian 2,4 miliarde de dolari canadieni (1,5 miliarde de euro).
Frontierele internaţionale ale Canadei rămân de altfel închise şi pentru străini până cel puţin la 21 ianuarie, cu excepţia acelora a căror prezenţă pe teritoriul ţării este considerată esenţială.
Călătorii care sosesc în Canada, fie că sunt canadieni sau nu, sunt supuşi unei carantine obligatorii de 14 zile.