În timp ce la granița dintre Polonia și Belarus se desfășoară o criză umanitară fără precedent, pe teritoriul polonez au fost depistate persoane neidentificate îmbrăcate în uniformă, dotate de arme și puști, arată Euronews. 

Incidentul a fost raportat de polițiștii de frontieră. Ministerul de Externe susține că a convocat un diplomat de la Minsk. Purtătorul de cuvânt al forțelor speciale a numit incidentul o „provocare” a Belarusului, care de mai multe luni de zile împinge mii de migranți să încerce să intre în Polonia, ca represalii față de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană președintelui Alexandru Lukașenko.

„Totul a fost foarte rapid, vizibilitatea era limitată și, prin urmare, nu a fost posibil să se identifice unitatea de provenienţă a acelor persoane”, a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al Coordonatorului Forțelor Speciale din Polonia.

 Săptămâna trecută au existat mai multe încercări de a trece granița cu forța. „Ceea ce este mai rău – a remarcat un polițist de frontieră – e că am observat un comportament din ce în ce mai agresiv din partea străinilor care nu întotdeauna vor să treacă granița, ci aruncă cu obiecte și pietre în agenți”.

Între timp, Varșovia a intensificat prezența soldaților de-a lungul acelei granițe și a acelui zid ghimpat unde au fost găsite cadavrele fără viață a cel puțin patru migranți care au murit de hipotermie.

Polonia va avea și ea propriul zid

După aprobarea parlamentului, care a sosit vineri, mai lipsește doar avizul președintelui Andrzej Duda, care este oricum un aliat al guvernului condus de Mateusz Morawiecki și care și-a exprimat deja clar intenția de a autoriza construirea zidului la graniţă.

Bariera – o lucrare despre care se vorbește de ceva vreme și pe care guvernul intenționează să o construiască rapid – va costa între 350 și 400 de milioane de euro, va acoperi o sută de kilometri de graniță şi va servi la stoparea fluxului în creștere de migranți, majoritatea provenind din Siria și Irak, care trec prin Belarus pentru a putea solicita azil în Uniunea Europeană

În capitala Poloniei, la mijlocul lunii octombrie mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva respingerilor și torturii, în timp ce guvernul polonez s-a apărat explicând că problema migranților este un exemplu de „război hibrid” de care țara are dreptul să se apere. Agențiile internaționale precum UNCHR și Crucea Roșie au denunțat respingerile ilegale. Chiar dacă statele au puterea de a reglementa accesul cetățenilor străini, constituția poloneză asigură în continuare dreptul de a solicita azil.