Noul Cod al insolvenţei, aprobat miercuri de Guvern, limitează foarte mult insolvenţele trucate prin scurtarea perioadei de reorganizare de la 3 ani la un an, apreciază ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini.
‘După noul Cod al insolvenţei evităm insolvenţele trucate, nu toate, dar nu vor mai fi în aceeaşi măsură. Cu anumite trucuri insolvenţa dura şi mai mult de trei ani. Când este declarată insolvenţa nu se mai plătesc nici datoriile istorice nici cele curente, ori să ţii trei ani în blocaj o societate care nu plăteşte nici energia, nicio taxă, nici CAS este de nesuportat pentru o economie, nu există precedent în lume’, a declarat Maria Grapini, la conferinţa ‘Partnering for the future’.
Ministrul a mai spus că noul Cod se aplică în premieră şi societăţilor cu capital de stat şi regiilor, pentru că trebuie să existe presiune pe eficientizarea acestora.
Conform datelor prezentate de Grapini, în primele 6 luni din acest an, au fost închise în România circa 97.000 de firme, pentru care insolvenţa începuse cu 3 ani sau mai mulţi în urmă. Ea a afirmat că şi în anii 2014 – 2015 vor mai fi închise firme intrate în insolvenţă chiar în anii 2008 -2009.
Maria Grapini a declarat că în România există destul de puţină etică în afaceri, iar vina este colectivă.
‘Este important pentru mine să sporească încrederea celor care doresc să investească, din România şi din afara României, în mediul de afaceri din România. Pentru acest lucru trebuie lucrat mult la credibilizarea şi credibilitatea instituţiilor publice şi trebuie credibilizat şi mediul privat. În situaţia în care avem multe arierate şi între privat şi privat şi între privat şi stat, încrederea în mediul de afaceri din partea investitorilor străini şi din partea unui tânăr care doreşte să pornească o afacere nu este la cote foarte înalte. Am asimilat în 2013 directiva europeană 7 în legea 72, prin care este obligatorie plata la 30 de zile de către stat către privat. De la bun început, statul plăteşte fără proces o sumă fixă dacă nu plăteşte la 30 de zile, iar privaţii pot prelua şi ei această prevedere’, a mai spus Grapini.
SURSA: Agerpres