Grăsimea viscerală, un pericol uriaș pentru sănătate. De ce apare și cum poate fi combătută
Dacă grăsimea subcutanată se află sub piele, acoperind abdomenul, grăsimea viscerală este acea grăsime care se află în interiorul cavității abdominale și înconjoară organele vitale, scrie Eatthis.
„Grăsimea viscerală este grăsimea care se întinde în jurul organelor, făcând-o mai dăunătoare. Cantități crescute de grăsime viscerală înseamnă creșterea riscului de rezistență la insulină și, prin urmare, riscăm să facem diabet de tip 2, boli de inimă, inflamație și multe altele”, spune Amy Goodson, autoarea The Sports Nutrition Playbook.
Deci, cum reducem grăsimea viscerală?
Se pare că nu există o singură soluție. Potrivit lui Goodson, „puteți reduce acest lucru făcând mai mult aerobic, reducând adaosul de zaharuri și grăsimi din dietă, consumând mai multe fibre solubile (ovăz, fructe, nuci și semințe) și scăzând stresul cronic.”
Alimente și băuturi care pot contribui la apariția grăsimii viscerale
Deși nu alimentația este cauza numărul unu a grăsimii viscerale, aceasta putând fi și genetică, și nici nu există anumite produse pe care le putem elimina pentru a o ține departe, există unele băuturi care pot contribui la apariția grăsimii viscerale.
De exemplu, băuturile îndulcite cu zahăr sunt cele mai prielnice pentru apariția grăsimii viscerale.
Băuturile îndulcite cu zahăr și grăsimea viscerală
„ Băuturile îndulcite cu zahăr sunt una din cele mai proaste alegeri, deoarece acestea aduc organismului doar zahăr și calorii, fără niciun beneficiu nutrițional”, spune Goodson. Ea spune că studiile arată că persoanele care mănâncă mai mult zahăr tind să aibă mai multă grăsime viscerală.
În plus, aceste tipuri de băuturi vin adesea cu cantități mari de fructoză, care se poate transforma într-o problemă. „Cantitatea mare de fructoză poate fi transformată de ficat în grăsime, care, în cele din urmă, ar putea duce la o creștere a grăsimii viscerale”.
Ce putem face
Nu există nicio băutură sau aliment care să ne poată scăpa de grăsimea viscerală, dar putem alege băuturi care au un conținut mai scăzut de zahăr.
De exemplu, ceaiul verde este o alegere sănătoasă datorită conținutului său ridicat de antioxidant EGCG, despre care se știe că ajută la reducerea grăsimilor și la stimularea metabolismului.
Renunțarea la băuturile îndulcite cu zahăr nu garanteză că vom scăpa de grăsimea viscerală, dar ne poate ajuta să gestionăm consumul total de zahăr. Și astfel putem ține sub control cantitatea de grăsime viscerală care se acumulează.