Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare la alegerile prezidențiale, a afirmat marți, la Constanța, că prerogativa grațierii este una importantă, prevăzută în Constituție, și pe care președintele trebuie să o utilizeze. Acesta a subliniat faptul că, în ultimii zece ani, această prerogativă nu a fost aplicată deloc în România, lucru care, în opinia sa, este greu de înțeles.

Crin Antonescu: Este greu de înțeles că nu a fost folosită

Crin Antonescu a declarat că prerogativa grațierii, reglementată de Constituția României, nu a fost introdusă fără un motiv bine întemeiat.

„Eu nu-i graţiez pe toţi. Nici domnul Ponta, că nu ajunge preşedinte. Ce pot să vă spun este că prerogativa graţierii este una care nu-i pusă fără rost în Constituţie.

(…)Este o prerogativă pe care preşedintele trebuie să o folosească”, a afirmat candidatul.

Antonescu a menționat că grațierea ar trebui să fie aplicată în mod special în cazuri de infracțiuni minore comise de persoane aflate în dificultate, cum ar fi mame cu copii acasă.

„Atâta că noi, probabil, când discutăm de graţiere (..) vorbim de personaje politice, politico-mediatice din lumea de business, cu conexiune acolo. Şi mă gândesc la tot felul de oameni necăjiţi, oameni modeşti, mame cu copii acasă, care au infracţiuni minore, nu infracţiuni cu violenţă, şi care, în conformitate, sigur, cu nişte proceduri, că nu ia, aşa, preşedintele de capul lui de prin închisori, pe cine doreşte, după ochi frumoşi”, a mai spus Antonescu.

Acesta a subliniat că este important ca președintele să acționeze doar în conformitate cu procedurile legale, nu „după ochi frumoși”.

Antonescu a adăugat că nu înțelege de ce, în decursul ultimilor zece ani, prerogativa grațierii nu a fost folosită nici măcar o dată.

„Mi se pare greu de înţeles că, în 10 ani, cred, ea n-a fost folosită chiar pentru nimeni din ţara asta”, a declarat Antonescu.

Acesta a subliniat că grațierea nu trebuie să fie aplicată în mod arbitrar, ci trebuie să răspundă unor criterii clare, menționând, totodată, că acest subiect ar trebui abordat cu responsabilitate de către liderii politici.

Portul Constanța și modelul de conviețuire interetnică

Un alt punct important abordat de Crin Antonescu a fost potențialul Portului Constanța, care, în opinia sa, ar putea deveni cel mai important port al Uniunii Europene.

„Portul Constanţa, deja al şaptelea dacă nu greşesc din Uniunea Europeană, şi portul care poate să devină cel mai important, nu doar al României bineînţeles – ceea ce este de mult, şi cel mai important al Uniunii Europene, într-o construcţie a viitorului, economică şi strategică, coridorul de mijloc care merge până în Asia Centrală şi până în China”, a declarat acesta.

De asemenea, Antonescu a vorbit despre modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea, care reprezintă un exemplu de bună înțelegere între diverse culturi și religii, un model care poate fi aplicat la nivel european.

Baza de la Mihail Kogălniceanu și securitatea națională

Candidatul la prezidențiale a subliniat și importanța bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, care joacă un rol esențial în securitatea națională a României și în cadrul NATO.

„Baza de la Kogălniceanu, punct esenţial în sistemul de securitate actuală al României şi al NATO, este tot aici. (…) Şi iată că în felul acesta, Dobrogea şi Constanţa pot deveni şi se pot consolida nu doar ca poartă de respiraţie economică şi energetică a Uniunii Europene, ci pur şi simplu ca punctul cheie din flancul estic al NATO”, a afirmat Antonescu.

El a precizat că Dobrogea și județul Constanța sunt vitale nu doar pentru economia Uniunii Europene, ci și pentru securitatea națională și internațională.

Nevoia unei politici coerente

Crin Antonescu a subliniat că pentru a valorifica întregul potențial al județului Constanța, România are nevoie de o politică de stat coerentă, care să implice atât guvernul, cât și administrațiile locale.

„Toate aceste perspective sunt garantate de un preşedinte care să aibă aceste obiective, priceperea de a le urmări, consecvenţa de a găsi posibilităţile cele mai rapide şi cele mai eficiente de a le atinge şi care, împreună cu Guvernul, cu majoritatea parlamentară şi cu administraţia locală, să construiască şi să îndeplinească proiecte de anvergură pentru această ţară. Pentru asta candidez”, a spus Antonescu.

El a încheiat spunând că pentru aceasta candidează la funcția de președinte.