În Sectorul 1 din București, locuitorii blocurilor sunt încurajați să adune brazii în apropierea ghenelor de gunoi și să anunțe operatorul de salubritate, iar cei din zona caselor trebuie să programeze ridicarea acestora pentru fiecare sfârșit de săptămână.

Depozitarea brazilor pe domeniul public este interzisă și se sancționează cu amenzi.

În București, autoritățile locale au implementat campanii de colectare a brazilor

Sector 1. Locuitorii care stau la bloc sunt îndrumați să depoziteze brazii în zona ghenelor de gunoi și să informeze operatorul de salubritate la numărul de telefon 021.9460 sau prin e-mail la secretariatsalubritate@romprest.eu.

Cei care locuiesc la case trebuie să programeze ridicarea brazilor în zilele de sâmbătă și duminică, contactând aceleași date. Este important de reținut că abandonarea brazilor pe spațiul public, cum ar fi trotuarele sau spațiile verzi, este ilegală și poate fi sancționată cu amenzi de până la 500 de lei.

Sector 2. În acest sector, operatorul de salubritate colectează brazii separat și gratuit, în fiecare luni, miercuri și vineri, inclusiv în programul de noapte, pe parcursul lunilor ianuarie și februarie.

Alternativ, cetățenii pot duce brazii la cele două centre de colectare deschise de luni până sâmbătă, între orele 8:00-16:00: Centrul Obor, pe strada Heliade Rădulescu nr. 33, și Centrul Baicului, pe strada Baicului nr. 69. Brazii colectați vor fi transformați în îngrășământ sau peleți.

Sector 3. Direcția Generală de Salubritate ridică gratuit brazii naturali din zona blocurilor, cetățenii fiind încurajați să îi lase în apropierea ghenelor de gunoi sau la pubelele stradale. Echipele de salubrizare efectuează ridicarea zilnică a brazilor. Pentru întrebări sau sesizări, locuitorii pot suna la următoarele numere de telefon: 0720.777.511, 0720.777.512, 0720.777.513, 0720.777.514 și 0720.777.515.

Sector 4. În Sectorul 4, brazii pot fi depozitați lângă ghenele de gunoi, de unde vor fi ridicați de echipele de salubritate.

Brazii colectați vor fi tocați, iar materialul rezultat va fi utilizat pentru compostarea plantelor

Sector 5. Campania de colectare în Sectorul 5 este organizată de societatea Salubrizare Sector 5 și se desfășoară până pe 16 ianuarie, în regim de 24 de ore din 24. Locuitorii caselor trebuie să lase brazii în fața porții, iar cei care stau la bloc trebuie să îi depună în spatele acestuia

Brazii colectați vor fi tocați și folosiți pentru producerea compostului, utilizat ulterior în reamenajarea parcurilor din sector.

Sector 6. Cetățenii pot lăsa brazii la ghena de la bloc, în fața casei sau îi pot duce la cele 12 puncte fixe de colectare selectivă a deșeurilor, care funcționează zilnic între orele 8:00-18:00. Centrele de colectare sunt situate astfel:

  • Militari: Centrul 5 (strada Fabricii cu strada Apeductului), Centrul 9 (strada Liniei cu strada Timonierului), Centrul 10 (strada Performanței 45), Centrul 12 (strada Apusului 27, aproape de bulevardul Uverturii);
  • Crângași și Giulești: Centrul 4 (strada Giulești, vis-a-vis de Institutul Pasteur), Centrul 8 (Piața Crângași);
  • Drumul Taberei: Centrul 1 (strada Valea Ialomiței cu strada Poarta Sărutului), Centrul 2 (strada Pasărea în Văzduh cu strada Pupăza cu Moț), Centrul 3 (strada 1 Mai 57-59), Centrul 6 (strada Valea Argeșului – capăt troleibuz), Centrul 7 (bulevardul Timișoara 35), Centrul 11 (bulevardul Drumul Taberei cu strada Târgu Neamț).

Brazii colectați vor fi tocați, iar materialul rezultat va fi utilizat pentru compostarea plantelor. Prin aceste inițiative, fiecare sector din București oferă soluții sustenabile pentru reciclarea brazilor de Crăciun, contribuind la protecția mediului și reutilizarea eficientă a resurselor.

brazi, brazi naturali
SURSA FOTO: Dreamstime

Autoritățile din Timișoara au făcut un anunț similar

Municipalitatea timişoreană a anunţat vineri, 3 ianuarie, că brazii naturali de Crăciun, care nu sunt în ghivece, vor fi colectaţi de serviciul de salubritate până în data de 24 ianuarie.

În Timişoara, Retim va colecta brazii de Crăciun între 13 – 24 ianuarie. Astfel, cetăţenii trebuie să aşeze pomii lângă pubela neagră de deşeuri reziduale.

Cei care vor să se debaraseze de brazi mai devreme îi pot duce voluntar la unul dintre centrele de colectare din oraş.

„Astfel avem grijă şi de protejarea mediului. Crengile verzi le dăm celor circa 20 de căpriţe care trăiesc în acest areal şi cărora le plac acele de brad, care sunt bogate în vitamina C şi pe care le ronţăie cu mare plăcere. Lemnul rămas va fi transformat în aşchii şi va fi folosit pentru foc”, spuneau anul trecut cei de la Domeniile Murani.