Graul romanesc se ieftineste

Prognozele pesimiste de asta iarna nu s-au adeverit: toti specialistii estimeaza ca in Romania se vor recolta cel putin 6,7 milioane tone de grau, cu peste 50% mai mult decat anul trecut. Succesul se datoreaza ploilor abundente din primavara, care au facut ca seceta teribila din ianuarie - februarie sa fie doar o amintire urata.O data cu estimarile privind productia agricola au aparut si primele estimari ale pretului de achizitie a graului in 2001. Recent, Ministerul Agriculturii anunta un pret

Prognozele pesimiste de asta iarna nu s-au adeverit: toti specialistii estimeaza ca in Romania se vor recolta cel putin 6,7 milioane tone de grau, cu peste 50% mai mult decat anul trecut. Succesul se datoreaza ploilor abundente din primavara, care au facut ca seceta teribila din ianuarie – februarie sa fie doar o amintire urata.
O data cu estimarile privind productia agricola au aparut si primele estimari ale pretului de achizitie a graului in 2001. Recent, Ministerul Agriculturii anunta un pret informativ de 3.400 lei/kg (circa 113 dolari/tona). Acest pret nu are insa nici o importanta practica, chiar daca la stabilirea lui s-a ajuns in urma discutiilor dintre reprezentantii ministerului, ai procesatorilor de grau si ai patronatelor. Pretul cu care va fi cumparat graul din noua recolta va fi stabilit prin negocieri intre producatorii agricoli, pe de o parte, si angrosisti si fabricile de morarit si panificatie, de cealalta parte. Cuvantul acestora din urma este, de regula, decisiv, iar oferta de pret pe care morarii si angrosistii se pregatesc s-o faca este departe de asteptarile fermierilor.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, considera ca 3.400 lei/kg este o cerere a producatorilor agricoli care nu poate fi respectata, lucru sustinut si de Viorel Marin, presedintele ANAMOB, Asociatia Nationala a Morarilor si Brutarilor: „Estimarea privind acest pret minim de vanzare a graului este gresita; la aceasta valoare s-a ajuns luandu-se in calcul pretul de la bursa din Chicago (95 dolari/tona), la care s-a adaugat transportul. In acest an, pretul graului se va situa intre 2.500 si 2.700 lei/kg”. Se pare ca marii cumparatori au ajuns la un consens in privinta pretului pe care il vor oferi fermierilor, intrucat si Ion Scurteli, presedintele Asociatiei Patronale a Angrosistilor de Cereale (ANCER), vorbeste despre un pret de cel mult 80 dolari per tona (circa 2.400 lei/kg) pentru graul STAS.
Producatorii sustin ca 2.500 – 2.700 lei/kg este inacceptabil: „Pretul anuntat de patronatele din morarit si panificatie ne-ar distruge complet, considera Dan Ionel, directorul de la Insula Mare a Brailei. Convenabil ar fi 3.500 lei/kg”.
Vecinii sunt concurenti puternici la export
Daca morarii si angrosistii vor ramane ferm pe pozitii, atunci graul din recolta 2001 va fi mai ieftin decat cel de anul trecut. In 2000, pretul de achizitie a fost de 2.750 lei/kg, ceea ce depaseste cu mult oferta din acest an, daca tinem cont ca rata inflatiei in ultimele 12 luni este de peste 35%.
Romania nu este singura tara din estul Europei care va avea o recolta bogata de grau. Bulgaria, Ungaria, Polonia si Iugoslavia se asteapta la productii mari si anunta disponibilitati pentru export. Avantajul acestor tari fata de Romania este ca au un grau mai ieftin. Ungurii, de exemplu, estimeaza un pret de vanzare de 70 – 80 dolari/tona.
In aceste conditii, exportul de grau romanesc ar putea fi rentabil doar in cazul in care pretul de achizitie de la producatori ar fi apropiat de cel anuntat de morari si angrosisti.
De altfel, exportatorii romani se asteapta sa primeasca cel mult 90 – 95 dolari/tona, cu 10% mai putin decat in anul trecut.
Potentialul de export al Romaniei este considerabil, aproximativ 1,5 milioane tone, insa problema va fi gasirea pietelor de vanzare. Nici una dintre tarile apropiate nu da semne ca ar avea nevoie de importuri de grau, majoritatea anuntand exporturi insemnate.
Destinatiile mai indepartate obliga exportatorii romani sa micsoreze pretul de vanzare, pentru a contrabalansa cheltuielile de transport, direct proportional cu distanta pana la piata de desfacere.    

ProducTia Si exporturile de grau ale Tarilor din estul Europei (mil. t.)

Tara    Productie    Productie    Disponibil export
    2000    2001*    2001*
Romania    4,4    6,7    1 – 1,5
Ungaria    3,8    4,5    1 – 1,2
Polonia    7,8    8,5     –
Bulgaria    2,8    3,2    0,6
Iugoslavia    1,9    2,5    0,25 – 0,3
*) estimare; Sursa: Reuters