Grecia a decis prelungirea stagiului militar obligatoriu

grecia

Sursă: Dreamstime

Surse din ministerul elen al Apărării au declarat, luni, că serviciul militar obligatoriu din Grecia va fi prelungit din luna mai. În prezent, stagiul militar obligatoriu în Grecia durează nouă luni iar dacă sursele elene au dreptate, acesta va fi prelungit până la un an.

Aceleași surse din ministerul Apărării din Grecia au mai declarat că bărbații în vârstă de 18 ani sunt recrutați obligatoriu, iar femeile doar pe bază de voluntariat.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis anunţase măsura din septembrie, dar nu precizase de când va intra în vigoare.

Ca urmare a prelungirii, în Grecia va creşte de la 100.000 la 130.000 numărul de militari în termen şi de carieră activi, în contextul tensiunilor cu Turcia. Atena şi Ankara îşi dispută drepturile de forare pentru gaze în Marea Egee şi în estul Mediteranei.

Grecia dorește să achiziționeze mai multe avioane de luptă franceze

Guvernul elen intenţionează de asemenea să achiziţioneze 18 avioane de luptă franceze Rafale; tranzacţia urmează să fie aprobată de parlamentul grec săptămâna aceasta, odată cu altele referitoare la fregate noi şi alte echipamente militare.

Grecia şi-a mărit cheltuielile pentru apărare chiar şi în timpul crizei financiare din 2010-2018, reaminteşte Reuters. Conform celor mai recent date, pentru apărare se alocă 2,58% din produsul intern brut, cea mai mare proporţie într-o ţară membră a NATO, cu excepţia Statelor Unite.

Grecia își crește cheltuielile militare în contextul tensiunilor cu Turcia

În luna decembrie, guvernul elen a propus proiectul de buget pentru anul 2021, buget care conținea creșteri în ceea ce privește sectorul militar,

Potrivit ekathimerini.com, bugetul prevedea suma de 2,5 miliarde de euro pentru achiziţii destinate forţelor armate, cu 2 miliarde de euro mai mult faţă de anul 2020.

Atena cheltuie oricum pentru apărare mult mai mult decât alţi membri ai NATO, chiar şi după criza financiară din 2007. În 2019, Grecia a cheltuit 2,3% din Produsul Intern Brut (PIB) pe apărare, ceea ce o plasează pe locul trei în NATO, după SUA şi Bulgaria, în ceea ce priveşte aceste cheltuieli raportate la PIB.

Grecia vrea, de asemenea, să cumpere patru noi fregate, precum şi muniţii şi alte echipamente militare.