Grecia a înregistrat cel mai mare incendiu din UE
Grecia a trecut prin momente teribile în această vară, iar ele încă nu s-au terminat. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat în cursul zilei de marți, 29 august, că Grecia se confruntă cu cel mai mare incendiu înregistrat vreodată în blocul comunitar.
Pe fond, țările membre UE au intervenit imediat pentru a ajuta la stingerea focului.
Presa internațională scrie că unsprezece avioane şi un elicopter din flota europeană au fost trimise în Grecia. Acestea ajută la stingerea flăcărilor din Parcul Naţional Dadia.
La locul respectiv se află 407 pompieri care ajută la stingerea focului.
Pentru a unsprezecea zi consecutivă, pompierii greci sunt implicați în eforturile de stingere a unui incendiu de pădure în acest parc european Natura 2000, recunoscut pentru că adăpostește numeroase păsări de pradă.
Incendiul din Evros nu poate fi stăpânit
Un incendiu de vegetație care face ravagii în apropierea regiunii Evros din nord-estul Greciei este puțin probabil să fie ținut sub control, a declarat duminică viceguvernatorul Dimitris Petrovici pentru postul național de televiziune ERT.
„Din păcate, vedem că frontul Dadia nu poate fi stăpânit și adus sub control”, a spus el.
Incendiul din apropierea orașului Alexandroupolis a făcut ravagii timp de nouă zile.
Incendii majore de vegetație au fost observate și la periferia capitalei Atena și pe insula Andros din Marea Egee.
Riscul de incendii este mai scăzut
Între timp, autoritățile de protecție civilă din Grecia au declarat că riscul general de incendii de pădure a scăzut față de săptămâna trecută.
Aproximativ 74.000 de hectare de teren au fost pârjolite în nord-estul Greciei, inclusiv 13.000 de hectare în parcul național Dadia.
Au fost emise ordine de evacuare pentru un sat din Evros și un altul din localitatea învecinată Rodopi.
Incendiul din nord-estul Greciei a provocat 20 din cele 21 de decese cauzate de incendii în ultima săptămână.
Incendii de vegetație în Grecia
Un incendiu de proporții se manifesta, de asemenea, la periferia nord-vestică a Atenei, arzând în parcul național Muntele Parnitha.
Departamentul de pompieri a declarat că 260 de pompieri, un avion și trei elicoptere lucrau în zonă.
Un al treilea incendiu a izbucnit sâmbătă pe insula Andros din arhipelagul Cyclades. Se bănuiește că fulgerele ar fi cauza incendiului.
În total, peste 600 de pompieri se luptau cu flăcările din toată Grecia. Grecia a fost lovită de focare de incendiu zilnice în ultima săptămână.
Oficialii Uniunii Europene au indicat schimbările climatice drept cauză a creșterii frecvenței și intensității incendiilor de vegetație din sudul Europei. Anul trecut a fost al doilea cel mai rău an înregistrat în ceea ce privește pagubele provocate de incendii de pădure, după 2017, scrie DW.